Smolović prekršio zakon: Nije prijavio zajednička primanja njega i supruge, akcije i oružje
Petar Smolović

Odluka Agencije za sprečavanje korupcije za predsjednika Opštine Bijelo Polje

Smolović prekršio zakon: Nije prijavio zajednička primanja njega i supruge, akcije i oružje

Predsjednik Opštine Petar Smolović prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije tako što nije prijavio pojedina primanja u 2017. godini, vatreno oružje „glock“, kao i primanja svoje supruge Andrijane i akcije koje njoj pripadaju – navedeno je u odluci Agencije za sprečavanje korupcije.

ASK je, kako je precizirano, 28. decembra 2018. pokrenuo postupak utvrđivanja da li je Smolović prekršio Zakona o sprečavanju korupcije zbog nedostavljanja tačnih i potpunih podataka u izvještajima o prihodima i imovini za 2016. i 2017. godinu. Odluku su donijeli 5. februara 2021, a objavljena je danas.

Odluka

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je, kako je precizirano u odluci, da je Smolović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije tako što je dostavio izvještaje o prihodima i imovini za 2016. i 2017. godinu sa nepotpunim i netačnim podacima.

To se, kako su rekli, odnosi na neprijavljene prihode ostvarene u januaru 2017. godine po osnovu ličnih primanja/zarade od Opštine Bijelo Polje u iznosu od 1.222,58 eura, kao i prihode ostvarene u martu 2017. godine od Ministarstva saobraćaja i pomorstva u iznosu od 700,01 eura.

Smolović nije prijavio ni „oružje kategorije B poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje 'glock' (reg.broj 382597451)“, a neprijavljeni su i prihodi supruge Andrijane u iznosu od 2.569,97 eura, kao i akcije koje se vode na njeno ime u Zatvorenom investicionom fondu "Eurofond" (u postupku transformacije količina 5.000).

Izjašnjenje

Smolović je, kako su kazali iz ASK-a, u pisanom izjašnjenju objasnio da je jedini razlog zbog kog nisu navedena primanja njegove supruge Andrijane iz predškolske ustanove "Dušo Basekić“ od marta do decembra 2016. u iznosu od 2.569,97 eura to što "slučajno nije čekirao ostale mjesece u redovnom godišnjem izvještaju“ za tu godinu.

Njegova supruga je, kako je istakao, zaposlena u toj instituciji već nekoliko godina i u stalnom je radnom odnosu.

"Napominje da je u izvještaju koji je dostavio u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore od 16. januara 2017. čekirao lična primanja za svih 12 mjeseci za suprugu, misleći na prethodnu 2016. godinu", rekli su iz ASK-a.

Smolović je naglasio i da njegova supruga nije ni znala da posjeduje 5.000 akcija kod "Eurofonda“, tek do dobijanja dopisa od ASK-a zato što su, dodaje, roditelji vaučer uložili bez njenog znanja. Smolović je, kako je naveo, akcije dobila kroz masovnu vaučersku privatizaciju.

Prvi čovjek Opštine Bijelo Polje objasnio je da nije prijavio vatreno oružje „glock“ iz razloga bezbjednosti i sigurnosti kako lične, tako i njegove porodice, „a imajući u vidu i bezbjednosne prijetnje kojima su poslanici bili izloženi, te da iz tih razloga nije htio da uzbuđuje javnost“.

Smolović je rekao da nije naveo zaradu od Opštine u iznosu od 1.222,58 eura zato što se radilo o zaostaloj plati koja je isplaćena u januaru 2017.

Tvrdi i da je prihod od Ministarstva saobraćaja i pomorstva u iznosu od 700,01 eura dobio na ime eksproprijacije na dijelu nepokretnosti koju posjeduje u susvojini, a ne na osnovu ugovora o djelu.

"Izjašnjavajući se na rezultate ispitnog postupka Smolović je naveo da ostaje pri svemu iznijetom u dosadašnjem toku postupka, pri svim dokazima i navodima iznijetim u izjašnjenju od 21. januara 2020. godine, te da je u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije podnio izvještaje o prihodima i imovini za 2016. i 2017. godinu i da nije bilo povrede odredaba zakona", rekli su iz ASK-a.

Kazna

Iz ASK-a su rekli da je "obaveza javnog javnog funkcionera da podnošenjem izvještaja o svojoj imovini i prihodima, kao i o imovini i prihodima bračnog i vanbračnog supružnika i djece, ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu, navede tačne i potpune podatke shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, a što javni funkcioner u konkretnom nije uradio“. 

Nisu prihvatili navode Smolovića da se iznos od 700,01 eura opdnosi na naknadu za restituciju, jer je to opovrgnuto podacima Poreske uprave i dopisa Ministarstva kapitalnih investicija od 22. januara 2021. godine, iz kojih se jasno utvrđuje da se radi o naknadi za rad na vrednovanju konkursnih radova, te da je isplatu izvršila Direkcije javnih radova.

Zakon o sprečavanju korupcije predviđa sankciju u vidu novčane kazne od 500 do 2.000 eura za neprijavljivanje tačnih i potpunih podataka javnih funkcionera o prihodima stečenim vršenjem djelatnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.