Hrvatska: Kreće vakcinacija AstraZenekom

Hrvatska: Kreće vakcinacija AstraZenekom

Sjutra u Hrvatskoj kreće distribucija 25.200 doza vakcina Moderne i AstraZeneke, a biće vakcinisani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele, piše portal Index.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Iva Pem Novosel objasnila je da sjutra počinje distribucija prema Slavoniji i prema Dalmaciji, u srijedu vakcine stižu u Istru i u centralnu Hrvatsku, a u petak u sjeverni dio Hrvatske.

Ona je za HRT istakla da su količine vakcine određene proporcionalno broju stanovnika.

Iako iz udruženja penzionera traže odlaganje vakcinacije starijih vakcinom AstraZeneke, Pem Novosel poručuje da u Hrvatskoj nije situacija takva da bi trebalo odložiti vakcinaciju.

"Već nakon prve doze, kroz tri sedmice razvija se djelotvornost, a kada se prime pune dvije doze, i to s onim maksimalnim razmakom od 12 sedmica, ta efikasnost je čak oko 82 odsto", kaže epidemiolog.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.