Mega u triler završnici dobila Mornar, Smit presudio
Foto: ABA liga

Mega u triler završnici dobila Mornar, Smit presudio

Košarkaši Mege izvojevali su dragocjenu pobjedu protiv Mornara u Beogradu – 90:89. Mornar sada ima skor 13-4, a Mega 12-6. Ulogu junaka prigrabio je Dajšon Smit koji je pogodio sa zvukom sirene.

Prevagu na tasu Mege donijeli su Marko Simonović sa 23, Filip Petrušev sa 19, Malkom Kazalon sa 14 i Milenko Tepić sa 11 poena, prenosi Sport klub.

Raspoloženi za igru u napadu, kod Mornara koji je bio oslabljen neigranjem Džejkoba Pulena i Ajzeje Vajtheda, donijeli su Marko Jeremić sa 28, Derek Nidam sa 22, Nemanja Gordić sa 13 i Džoni Hamilton sa 10 poena.

Mega i Mornar nisu odustali od stila igre koju forsiraju tokom sezone, pa je od starta vođena velika borba, sa mnogo tranzicije na obije strane. Barani su nastojali da zaustave Marka Simonovića i Filipa Petruševa pod košem, a da istovremeno spriječe otvorene pozicije za šut, a gotovo identičan cilj je imala i Mega.

Tokom prve deonice, vodila se potpuno ravnopravna borba, igralo se po principu poen za poen, oba trenera su dosta rotirala u sastavu timova. Bilo je grešaka i promašaja na obije strane, Mornaru su mnogo nedostajali Džejkob Pulen i Ajzeja Vajthed, koji su zbog povreda morali da propuste meč, a na kraju ovog perioda igre na semaforu je pisalo – 25:24 za Megu.

Na tri minuta prije kraja prvog poluvremena, Mega je vodila sa 38:37, a onda je proradilo najjače oružje Barana, šut za tri poena. Marko Jeremić je pogodio tri, jednu je pogodio Aleksandar Lazić, pa je Mornar, uz dobru odbranu pobjegao na 51:39.

Prevagu na tasu Barana u prvom poluvremenu, donijeli su Marko Jeremić sa 21-im poenom, uz šest trojki bez promašaja, Derek Nidam sa 10 i Džoni Hamilton sa sedam poena. Kod Mege, raspoloženi za igru u napadu, bili su Filip Petrušev sa 10, Marko Simonović sa devet i Karlo Matković sa šest poena.

Mornar je imao lijepu prednost, ali je bilo kristalno jasno da se Mega neće predati do kraja, da izabranici Vladimira Jovanovića imaju defanzivni i ofanzivni potencijal da se vrate u meč.

Na stratu trećeg kvartala, Megu je sjajnim solo partirurama pokrenuo Marko Simonović, reprezentativac Crne Gore, ali su izabranici Mihaila Pavićevića uspjeli da odbiju ovaj nalet u režiji Džonija Hamiltona i Dereka Nidama. Na tri minuta prije kraja trećeg kvartala, posle nove trojke Dereka Nidama, Mornar je bio na velikih plus 14. Vodio je sa 67:53.

U tom trenutku, dilema je bila da li Mega može da se vrati u meč, jer su Barani igrali na izuzetno visokom nivou u oba pravca, imali su više enrgije, više čvrstine u duelima, skoku, odlučnosti u napadu. Pokazalo se da može. Mega je serijom 8:0 u završnici ovog kvartala stigla do 61:67.

Uslijedio je rat nerava, a Mega je posle poena Marka Simonovića sredinom posljednje dionice stigla do 73:75. Keni Gebrijel i Tejlor Smit su odveli Mornar na plus šest, a Marko Simonović i Dajšon Smit ponovo sve vratili na jednu loptu – 79:81.

Mega je imala dva napada za izjednačenje, nije uspjela da ih iskoristi, pa je posle poena Nemanje Gordića i Dereka Nidama, Mornar ponovo bio na plus pet – 85:80, a da do kraja je ostalo 120 sekundi. Simonović je smanjio 82:85, uslijedila su po dva promašaja na obije strane, a zatim je posle prekršaja nad Gebrijelom, dosuđena i tehnička greška klupi Mege.

Marko Jeremić je pogodio jedno slobodno bacanje, zatim iz dobre pozicije promašio za dva poena, a Keni Gebrijel je dodatno podigao tenziju nesportskom ličnom nad Marko Simonovićem.

Reprezentativac Crne Gore je na 26 sekundi prije kraja, pogodio oba slobodna bacanja za 84:86, a lopta je bila u posjedu igrača Mege. Uslijedio je minut odmora. Vladimir Jovanović je želio da osmisli posljednji napad, sa ciljem da stigne do produžetka ili pobjede.

Milenko Tepić je krenuo na prodor, a njegov pokušaj da poentira izblokirao je Tejlor Smit. Uslijedio je brz prekršaj, a Nemanja Gordić je pogodio jedno slobodno bacanje za 87:84. Mega je imala 15 sekundi za produžetak, ali uslijedio je brz prešaj, koji je Amerikanca Smita poslao na liniju penala. Smit je dva puta bio precizan.

Deset sekundi drame je ostalo do kraja. Sada je minut odmora zatražio Mihailo Pavićević. Ponovo je odluka bila da se prekršaj napravi nad Gordićem. Iskusni plejmejker je ovoga puta bio siguran – 89:86. Nije želeo Mornar ništa da rizikuje, pa je Kazalon otišao da šutira slobodna bacanja. Mirno je realizovao prvo, a zatim i drugo slobodno bacanje. Do kraja je ostalo sedam sekundi.

Penal rulet je nastavljen. Keni Gebrijel je promašio oba slobodna bacanja, a Dajšon Smit sa zvukom sirene donio veliko slavlje košarkašima Mege.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.