Kenana Strujić-Harbić, Foto: Bošnjačka stranka

Strujić-Harbić poručila

"Nova Vlada hibridna, bez kapaciteta da vodi državu"

Nova Vlada je hibridna, nedovoljno stručna i bez kapaciteta da vodi državu, ocijenila je Kenana Strujić-Harbić, poslanica Bošnjačke stranke. Istakla je kako vjeruje da se zbog inicijative beranskog savjeta da se ulica u Beranama nazove po Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine, srami cijela Crna Gora i pozdravlja pravovremenu reakciju EU.

Strujić-Harbić je kazala da "postoji realna mogućnost od ponavljanja grešaka iz devedesetih godina, usljed nenaučenih političkih lekcija“ i poručila da će svaka ideja i namjera urušavanja Crne Gore kao moderne, građanske, antifašističke, multivjerske i multinacionalne, proevropske i proatlanske države naići na snažan otpor Bošnjačke stranke.

Istakla je da su Bošnjaci zabrinuti sa razlogom.

"Uzmite u obzir da je došlo do promjene vlasti u Crnoj Gori na način što se nova vlast, van svih evropskih i modernih načela i prakse, konstituisala u manastiru pod Ostrogom i pod patronatom SPC koja je devedesetih godina bila jedan od glavnih podstrekača rata u BiH i inspirator genocida u Srebrenici. Da je konstituisana između tri koalicije od kojih najveću podršku ima antievropska, retrogradna i velikosrpska politika oličena u DF-u. Aktivnosti upravo te i takve politike i ideologije gledali smo devedesetih godina na ovim prostorima na kojima se posljedice i danas snažno osjećaju. Najveću štetu te politike pretrpjeli su upravo Bošnjaci. Postoji realna mogućnost od ponavljanja grešaka iz devedesetih usljed nenaučenih političkih lekcija", navela je ona.

Ona poređenja radi, navodi da je u prethodnoj Vladi bošnjački narod je bio zastupljen čak sa pet ministara i jednim potpredsjednikom.

"Danas svjedočimo otpuštanju i smjenjivanju pripadnika bošnjačke nacionalnosti sa poslova i pozicija kojima upravlja Vlada, čime se šalje loša poruka ne samo Bošnjacima u Crnoj Gori nego i drugim manje brojnim narodima. Smatramo da je ova Vlada hibridna, nedovoljno stručna i bez kapaciteta da vodi državu. Sve su to razlozi zbog kojih imamo razloga da budemo zabrinuti", kazala je Strujić-Harbić u intervjuu za Pobjedu.

To što je parlamentarna većina u noći 29. decembra na sjednici Skupštine odbila da uvrsti u dnevni red rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čiji je predlagač Bošnjačka stranka, i to bez prisustva poslanika BS-a, doživljava kao lošu poruku nove Vlade.

"Novoj vlasti u Crnoj Gori i političkim subjektima koji su je podržali, usta su bila puna poruka pomirenja i ujedinjenja Crne Gore. Nadali smo se da će sa riječi preći na djela i podržati bar da se ova tačka nađe na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja, to bi zaista predstavljalo politički i civilizacijski iskorak. Ujedno, to je bio i test da se pokaže da li nova vladajuća struktura ima kapaciteta za ovakve državničke iskorake. Nažalost, ni ovdje nijesu pokazali da imaju demokratskog kapaciteta i volje da se bave pitanjima koja su jako važna za manjinske narode u Crnoj Gori. Ipak, mi nećemo odustati od rezolucije, ponovo ćemo je predložiti parlamentu u martu", istakla je Strujić Harbić.

Upitana hoćete li poslanici Bošnjačke stranke doći na sjednicu 18. februara, Strujić Habić kaže da BS želi da se poštuje Ustav Crne Gore.

"Kazali smo da ćemo biti konstruktivna opozicija, ali ne na štetu naših političkih interesa i na štetu poštovanja zakonskih i ustavnih normi. Kao što znate, problematične su određene stvari sa prethodne dvije sjednice Skupštine u vezi sa kvorumom. Upućena je inicijativa Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti. Mi samo želimo da se poštuju Ustav i zakoni ove države, a svakako bićemo konstruktivan faktor u radu Skupštine Crne Gore", zaključila je.

Komentarišući prijedlog beranskog savjeta za predlaganje naziva naselja, ulica i trgova da se ulica u Beranama nazove po Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine, Strujić Habić kaže da vjeruje da se zbog ovakve inicijative juče i danas srami cijela Crna Gora.

"Samim tim što jednu takvu ličnost predlažete da nosi naziv neke ulice, vi automatski šaljete poruku Bošnjacima da je ovo neka nova Crna Gora. Mi nećemo na to pristati. Prošla su ta mračna vremena. Pozitivno je što je pravovremeno reagovala EU i to je poruka partijama čiji su predstavnici podržali ovaj prijedlog da ne mogu samo deklarativno biti evropejci, već to moraju pokazati na djelima", istakla je ona.

Predložiće Ibrahimovića za potpredsjednika parlamenta

"Ovaj prijedlog vidimo kao pozitivan pomak rada Skupštine Crne Gore. Svakako da smo kao najjača partija iz reda autentičnih predstavnika manjinskih naroda zainteresovani za to mjesto. Imaćemo svog kandidata i to će najvjerovatnije biti šef poslaničkog kluba BS-a Ervin Ibrahimović", zaključila je Strujić Harbić.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.