Bajden čestitao Dan državnosti Vučiću: Fokusirani smo na međusobno priznanje Srbije i Kosova
Džozef Bajden

Bajden čestitao Dan državnosti Vučiću: Fokusirani smo na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Predsjednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo-čestitku predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara.

"U ime američkog naroda, upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara", kaže se u čestitki.

Bajden je istakao da, imajući u vidu 140 godina partnerstva dveju zemalja, SAD ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti.

"I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi", naveo je predsjednik SAD.

On je posebno istakao podršku SAD postizanju "sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje".

"Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza između naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svjetska rata i mi izuzetno cijenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Takođe ceijnimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije kovid-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana", naveo je Bajden.

"Radujem se saradnji sa Vama na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država. Vama i narodu Srbije želim da radosno proslavite svoj praznik“, zaključio je predsjednik SAD.

U pismu-čestitci predsednika SAD Džozefa Bajden predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti, Bajden je istakako podršku SAD postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, kako je naveo - "fokusiran na međusobno priznanje".

Kako je riječ je o tome da je u čestitci za Dan državnosti Srbije iz Bijele kuće, koje su uglavnom protokolarne, prvi put poslata ovakva vrsta poruke u kojoj se apopstrofira buduće rješenje kosovskog problema međusobnim priznanje Srbije i Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na poruku.

"Dobio sam čestitku predsjednika Bajdena, hvala mu za čestitku. Što se tiče međusobnog priznanja to ne stoji ni u jednom aktu svetskih organizacija. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i već sam im u lice rekao šta mislim o međusobnom priznaju", kaže Vučić.

Predjsedniku Srbije je u septembru prošle godine na sastanku u Vašingotnu bilo ponuđeno da dio sporazuma bude i odredba o međusobnom priznanju, ali je on rekao da je odbio i ta tačka je izbačena iz Vašingtonskog sporazuma.

Podsjetimo, bivši američki predsjednik Donald Tramp je u prošlogodišnjoj čestici za dana državnosti Srbije, naveo da "normalizacija odnosa sa Kosovom treba da ostane prioritet na putu evropskih integracija Srbije".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.