Rumunija: Beba preminula tokom krštenja, crkva pod istragom
ilustracija

Rumunija: Beba preminula tokom krštenja, crkva pod istragom

Pravoslavna crkva u Rumuniji je pod istragom nakon što je jedna beba preminula nakon krštenja.

U obredu se djeca uranjaju u posvećenu vodu, a dijete od šest sedmica je tokom obreda dobilo srčani zastoj te preminulo nekoliko sati nakon.

Obdukcijom je utvrđeno kako je dijete umrlo zbog vode u plućima, a tužioci su odmah otvorili slučaj te će podignuti optužnicu protiv sveštenika iz rumunske Suceave. 

Internet peticija kojom se poziva na promjene obreda prikupila je do četvrtka uveče više od 56.000 potpisa.

"Smrt novorođenčeda zbog ove prakse je ogromna tragedija. Ovaj rizik se mora isključiti kako bi radost krštenja trijumfovala", navedeno je u tekstu peticije, prenio je Blic.rs

Rumunski obred krštenja već dugo je pod kritikama javnosti jer brojni traže da se obred promijeni, a navodno je proteklih godina bilo još incidenata sličnih ovom.

Ipak, uprkos kritikama, tamošnji arhiepiskop Teodosie odbija da uvede ikakve promjene u ritual u kojemu se dijete tri puta uranja u svetu vodu, a sveštenik djetetu drži začepljen nos kako ono ne bi disalo pod vodom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.