Popa: CG već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti

Nadograditi do sada urađeno

Popa: CG već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, dr Vladimir Leposavić, sastali su se danas sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom. Na sastanku je razgovarano o hitnim izmjenama dva Zakona o Državnom tužilaštvu, koji će se naći na dnevnom redu vanrednog zasjedanja Skupštine Crne Gore 18. februara.

Krivokapić je naglasio da je Evropska komisija ključni strateški partner Vlade u reformi vladavine prava, imajući u vidu da je konsultativni poroces sa našim evropskim partnerima vodilja reformi od početka pregovora.

"Krivokapić ističe i da proces integracija u EU podrazumijeva sinergiju, ali i odgovornost sve tri grane vlasti. On je poručio da je opredjeljenje Vlade suštinsko unapređenje vladavine prava kroz ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, s ciljem boljitka cjelokupnog društva i taj će se proces, kako je naveo, i dalje voditi u kontinuiranoj saradnji sa Evropskom komisijom.", saopšteno je iz premijerovog kabineta.

Leposavić je kazao da postoji velika potreba i očekivanje građana da se institucionalna kriza rješava.

„Namjera Vlade i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava je bila da organizuje javnu raspravu povodom ovih zakonskih predloga. Međutim, pošto su ove predloge inicirali poslanici Skupštine koji su, Ustavom propisano, predlagači Zakona, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava i Vlada Crne Gore su sada u poziciji da svojim preporukama i zajedničkim mišljenjem doprinesu da se nastavi efikasno sprovođenje reformi, ali na način koji će biti u skladu sa Ustavom i međunarodnim obavezama koje Crna Gora ima u procesu pristupanja EU“, kazao je ministar pravde.

Ambasadorka Popa je ukazala da je za dalji napredak na putu EU integracija od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa.

Podsjetila je da su ustavne izmjene iz 2013. godine kojima je osnažena nezavisnost i odgovornost pravosuđa bile preduslov za otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU. Ona je, takođe, naglasila da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, koja treba dosljedno da koristi, nadograđujući ono što je do sada postignuto u reformi pravosuđa i ostvarujući dodatne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala - kaže se u saopštenju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.