Mikić: Dok je URA na vlasti neće se ulice nazivati ni po jednom ratnom zločincu
Zoran Mikić

Mikić: Dok je URA na vlasti neće se ulice nazivati ni po jednom ratnom zločincu

Iz Građanskog pokreta URA reagovali su povodom odluke Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane da jedna od ulica u tom gradu dobije ime po generalu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je osuđen za genocid u Srebrenici.

"Oštro osuđujemo tu odluku Savjeta i očekujemo da Skupština Opštine Berane odbaci taj predlog. URA neće dozvoliti da nijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili lice osuđeno za teška krivična djela ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori“, saopštio je tim povodom izvršni direktor URE Zoran Mikić.

Kako je istakao, URA će afirmisati ideju građanske, pomirene, antifašističke i sekularne Crne Gore.

"Ovakvim predlogom, Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane grubo je prekrišio odredbe Zakona o spomen-obilježijma u Crnoj Gori, prije svega član 10 pomenutog zakona, koji jasno propisuje da nije dozvoljeno podizati bilo kakvo spomen-obilježje licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem. Osim tog člana, Savjet je prekršio i član 9 istog zakona koji propisuje da se spomen-obilježje istaknutoj ličnosti ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo. Izuzetno, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, spomen-obilježje istaknutoj ličnosti može se podići prije isteka roka iz člana 2 istog člana”, prezicira Mikić.
 
Izvršni direktor URE istakao je da ta partija od svih kolega nove vladajuće većine očekuje da brane univerzalne građanske i antifašističke vrijednosti.

"Svako ko pokuša da “gura“ ovakve inicijative direktno radi na rušenju nove vlasti i pomaže DPS-u. Sigurni smo da jedna ulica nije važnija od borbe za pomireno, građansko, evropsko, demokratsko i bolje društvo. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala  i totalna demontaža režima DPS-a trebalo bi da nam svima budu prioriteti, a ne nacionalne teme i ovakvi skandalozni predloze“, zaključuje Mikić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.