SZO za Evropu ukazala na
Ilustracija

SZO za Evropu ukazala na "katastrofalan" uticaj pandemije na liječenje raka

Uticaj pandemije kovida-19 na liječenje raka je "katastrofalan", ukazao je danas ogranak Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu navodeći prekide u liječenju te bolesti u trećini zemalja evropske zone.

"Uticaj pandemije na rak u regionu nije ništa drugo nego katastrofalan", rekao je direktor SZO Evropa Hans Kluge povodom svjetskog dana borbe protiv raka, prenosi Beta.

Među 53 zemlje koje obuhvata SZO Evropa, od kojih je više u centralnoj Aziji, jedna od tri zemlje je djelimično ili potpuno prekinulo svoje službe za liječenje raka zbog mobilizacije u borbi protiv pandemije i restrikcija putovanja.

"Neke zemlje su imale nestašice ljekova za rak a mnoge su zabilježile znatan pad novih dijagnoza raka, čak i u najbogatijim zemljama", rekao je Kluge u saopštenju.

U Holandiji i Belgiji za vrijeme prvog zatvaranja na proljeće 2020. godine broj dijagnostikovanih slučajeva kancera pao je za 30 do 40 odsto, u Kirgiziji je pao za 90 odsto u aprilu 2020. godine, rekao je Kluge.

Prema prognozama SZO u Velikoj Britaniji će zbog kašnjenja u dijagnostici i liječenju doći do porasta od 15 odsto smrtnih slučajeva od raka debelog crijeva, devet odsto od raka dojke u narednih pet godina.

U regionu Evrope rak, dijabetes i hronične respiratorne bolesti predstavljaju više od 80 odsto smrtnih slučajeva godišnje.

SZO želi da mobiliše vlasti sa inicijativom usmjerenom prije svega na prevenciji, ranom detektovanju i dostupnost dijangostici i liječenju za sve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.