Italija: Nakon smrti djevojčice, zabranjuje se pristup TikToku mlađima od 13 godina
Ilustracija

Italija: Nakon smrti djevojčice, zabranjuje se pristup TikToku mlađima od 13 godina

Aplikacija za dijeljenje video klipova TikTok saopštila je da će blokirati pristup svim italijanskim korisnicima mlađim od 13 godina, nakon što je smrt desetogodišnje djevojčice povezana sa "izazovom" zadržavanja daha na toj platformi.

TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bajtdens (ByteDance), saopštio je da će u dogovoru sa italijanskim vlastima ponovo proveriti starost svih korisnika i da će samo onima starijim od 13 godina biti omogućeno da nastave da koriste aplikaciju, prenio je magazin Forbs.

Od 9. februara će svi korisnici u Italiji morati ponovo da unesu datum rođenja, a nalozi onih koji imaju manje od 13 godina biće obrisani.

Odluka je donijeta na zahtjev italijanske agencije za zaštitu podataka, nakon što se djevojčica iz Palerma ugušila učestvujući u „izazovu gušenja“ preko te aplikacije.

Italijanske vlasti za zaštitu podataka su posle smrti djevojčice odmah privremeno blokirale pristup TikToku za korisnike čiji se uzrast ne može provjeriti. Mjera je na snazi do 15. februara.

Šef odjeljenja TikToka za bezbjednost djece u Evropi Aleksandra Ivans saopštila je da je platforma posle višenedeljnih razgovora postigla dogovor sa italijanskim regulatorima o novim bezbjednosnim mjerama.

Italijanske vlasti su saopštile da će TikTok takodje razmotriti korišćenje vještačke inteligencije za identifikovanje djece na platformi i da će uvesti „dugme“ u aplikaciji preko kojeg će korisnici moći da prijave druge članove za koje misle da nemaju dovoljno godina.

Vlada Italije takodje planira da uvede „javni sistem digitalnog identiteta“ kako bi bolje kontrolisala pristup djece društvenim medijima, prenosi briselski portal EURACTIV.

U cilju bolje regulacije načina na koje bi maloletnici bezbjedno koristili platforme društvenih medija, italijanska ministarka za tehnološke inovacije Paola Pizano je pozvala platforme na saradnju u realizaciji projekta Javni sistem digitalnog identiteta.

Kako piše italijanski list Il Sole 24 Ore, plan predvidja da roditelji ili staratelji mogu da potvrde identitet maloljetnika koji pokušaju da se registruju na onlajn servise društvenih medija.

Takve platforme koje su danas popularne medju italijanskom djecom su TikTok, Instagram, Fejsbuk i Jutjub, a mnoge od njih već imaju starosna ograničenja.

Italjanska vlada sada traži način da efikasno primijeni te zahteve koji se tiču uzrasta korisnika.

Sistem bi takodje omogućio starateljima da dobiju upozorenja na uznemirujuće ponašanje maloljetnika, kao što su pokušaji da posjete opasne vebsajtove ili pristupe štetnom sadržaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.