Stanje u Plantažama katastrofalno, dug oko 37 miliona
Aleksandar Stijović

Stijović poručio da će neko morati da odgovara

Stanje u Plantažama katastrofalno, dug oko 37 miliona

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kaže da je iznenađen lošim stanjem u kompaniji "Plantaže", zbog čega će, kako je poručio neko morati da odgovara. Komapanija bankama duguje preko 23.700.000 eura, dobavljačima skoro šest miliona eura, a zaposlenima i državi oko 7.436.000 eura. Ministar je saopštio i da je Plantažama hitno potrebna pomoć od pet miliona eura.

Juče su ministar Stijović i premijer Zdravko Krivokapić posjetili Plantaže kada im je i dostavljena dokumentacija o stanju u kompaniji.

Stijović je poručio je iznenadio da je stanje u Plantažama toliko loše.

"Neizmirene obaveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7.436.000 eura, od čega su samo iznosi poreza i doprinosa 4,5 miliona eura", dodao je Stijović.

Dugovanja kompanije prema bankama po osnovu kredita i kamata su oko 23.750.000 eura, naveo je ministar.

"Kompanija je došla u vrlo ozbiljnu situaciju sa visokom kreditnom izloženšću prema bankama uz neuredno servisiranje obaveza“, naveo je Stijović.

Poručuje da su obaveze prema stranim dobavljačima 2.974.000 eura, a prema domaćim oko 2.955.000 eura.

U zalihama je 20 miliona litara, kaže Stijović dodajući da je to opterećenje za kompaniju i dalju proizvodnju.

Cilj je, kako ističe, da se prekine sa lošim odlukama, a ako i novi menadžment ne bude dobro radio, ministar poručuje i oni će biti smijenjeni.

"Smatramo da Plantaže moraju da opstanu to je naš nacionali brend. Radilo se mnogo loše i kompanija sa tolikim resursima, je bačena na koljena i bukvalno uništena“, naveo je Stijović.

Potrebni su, kako kaže, radikalni rezovi, smanjenje troškova i redukovanje viškova zaposlenih.

Ministar je najavio smjenu Odbora direktora i smanjenje broja članova sa 13 na pet.

"Neko će morati da snosi odgovornost. Ovakvo uništavanje državne imovine neće biti dozvoljeno", poručio je Stijović i poručio, da dok je on ministar niko neće biti zaštićen. 

"Vrlo brzo očekujte takve prijave", poručio je Stijović.

Plantažama hitno potrebno pet miliona

"Zbog tekućih radova i održavanja investicija Plantažama je hitno u narednih mjesec, potrebno pet miliona eura", naveo je ministar.

Bez tih sredstava kako pojašnjava oni ne mogu, a prodaja trenutno ne funkcioniše dobro.

Naveo je da se trenutno pregovara o modelima pomoći Plantažama.

Stijović je prethodne ministre pozvao na televizijsko sučeljavanje da ih, kako kaže, pita zašto su radili to što su radili.

"Neka dođu da objasne građanima, a ako ne žele da odgovore u takvoj emisiji imaće priliku da objasne nadležnim organima", zaključio je Stijović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.