Čirgić: Može doći do poremećaja u snabdjevenosti zdravstvenog sistema
Sead Čirgić

Čirgić: Može doći do poremećaja u snabdjevenosti zdravstvenog sistema

Mjesečni plan nabavke, koji je predložilo Ministarstvo finansija, može dovesti do poremećaja u snabdjevenosti zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima, upozorio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

On je rekao da se to posebno odnosi na nabavke koje sprovodi Montefarm za potrebe zdravstvenog sistema, Institut za javno zdravlje za nabavku dijagnostikuma i potrošnog materijala za PCR testiranje, Klinički centar Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica, bolnice koje su određene kao COVID bolnice.

Čirgić je kazao da se Fond za zdravstveno osiguranje 14 januara pisanim putem obratio Ministarstvu finansija, za stav u vezi sa izradom planova javnih nabavki za ovu godinu za javni zdravstveni sistem.

On je rekao da je glavni razlog obraćanja Fonda da ukaže da se zdravstveni sistem ne može uklopiti u koncept izrade plana javnih nabavki koji je predložio Direktorata za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija i socijalnog staranja do donošenja Zakona o budžetu za ovu godinu.

Čirgić je objasnio da taj koncept a koji podrazumijeva da se nabavke planiraju i vrše na mjesečno i da plan sadrži samo one nabavke koje su neophodne za nesmetano funkcionisanje i planiranje jednostavnih nabavki.

On je kazao da bi to značilo da se bilans potreba za ljekovima i medicinskim sredstvima utvrđuje mjesečno.

“S obzirom da se radi o velikim vrijednostima nabavki za koje se sprovode tenderski postupci, koji su složeni i traju po nekoliko mjeseci, oni se ne mogu završiti na mjesečnom nivou, a kroz sprovođenje jednostavnih nabavki ne mogu se pokriti potrebe zdravstvenog sistema”, naveo je Čirgić,prenosi agencija Mina.

On je istakao da je Fond u cilju obezbjeđivanja kontinuiteta snabdjevanja zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima, predložili da se bilansi potreba za ljekovima i medicinskim sredstvima utvrde na godišnjem nivou.

“Na bazi planiranih sredstava za prošlu godinu po rebalansu budžeta ili u okviru iznosa planiranih Nacrtom budžeta Fonda za ovu godinu i da se, shodno tome u planovima javnih nabavki, ove nabavke planiraju za duži period odnosno na godišnjem nivou”, kazao je Čirgić.

On je objasnio da Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu nije donijet, već da će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja do njegovog donošenja potrošačkim jedinicama odobravati finansije privremeno na mjesečnom nivou.

“U najboljoj namjeri da preveniramo problem s obzirom da nema reakcije po obraćanju Fonda želimo da ukažemo da ovakav način nabavke može dovesti do poremećaja u snabdjevenost zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima”, kazao je Čirgić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.