Tim SZO u Kini ide u posjetu Institutu za virusologiju u Vuhanu, a zatim na pijacu odakle se sumnja da se virus raširio
Pijaca u Vuhanu gdje su se prodavale žive egzotične životinje

Tim SZO u Kini ide u posjetu Institutu za virusologiju u Vuhanu, a zatim na pijacu odakle se sumnja da se virus raširio

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije nastavili su danas u Vuhanu svoje istraživanje o porijeklu koronavirusa.

Tim stručnjaga bi uz bolnicu koja je prva primila oboljele od kovida, trebalo da posjeti i Institut za virusologiju, a potom i pijacu, prenosi Indeks.

Izašavši iz četrnaestodnevnog karantina, članovi tima posjetili su uz pratnju bolnicu "Džinjitan" u Vuhanu, prvu ustanovu koja je primila pacijente oboljele od, u ono vrijeme, misterioznog virusa.

Njihov tačan raspored još nije poznat s obzirom na to da su glavni izvor informacija njihovi tvitovi i objave SZO, dok Kina gotovo prećutkuje posjetu koja bi za nju mogala da bude politički vrlo osjetljiv.

Ipak, postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti da prikupe više od godinu dana nakon početka pandemije i uz kineske vlasti poznate po netransparentnosti u temama koje mogu izazvati polemiku.

Svjetska zdravstvena organizacija pokušala je u petak da umanji svoja očekivanja.

"Želio bih da upozorim cio svijet: da bi ispitivanje o prenosu bolesti sa životinje na čovjeka bilo uspešno, nije nužno pronaći izvor prvoga prenosa", rekao je novinarima direktor za hitne operacije SZO Mihael Rajan.

Uprkos "vrlo, vrlo gustom rasporedu" tima stručnjaka u Vuhanu, Rajan nije navodio previše pojedinosti o njihovom programu, piše Indeks.

Spomenuo je, međutim, Institut za virusologiju u Vuhanu i gradsku prijacu gdje su se prodavale žive egzotične životinje i gdje se virus mogao prenijeti na čovjeka.

Ranije je Trampova administracija iznosila hipotezu da je virus "pobjegao" iz Instituta za virusologiju i zarazio istraživače.

Kina, optužena da je prekasno reagovala na prve slučajeve kovida 19, pokušava od prošle godine prebaciti medijsku pažnju na svoju uspješnu borbu protiv epidemije.

Ako se može vjerovati službenim podacima, od sredine maja samo su dvije osobe umrle od koronavirusa, a Kina je prijavila 4.636 mrtvih od početka pandemije, što je u velikom kontrastu sa više od 2.1 milion umrlih u svijetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.