UP: Protjerano osam državljana Srbije, radili za NSD
Opština Nikšić

"Nisu postupili u skladu sa zakonom"

UP: Protjerano osam državljana Srbije, radili za NSD

Pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić su danas u sklopu aktivnosti “Stranac” izvršili kontrolu boravka lica u apartmanima “Krsmanović” kojom prilikom je zatečeno više stranih državljana.

U navedenim apartmanima su zatečeni: V.V. (38), J.D. (41), O.Đ. (38), J.N. (41), A.S. (26), B.D. (22), V.M. (23) i N.A. (35) sva lica državljani Republike Srbije.

"Prilikom kontrole utvrđeno je da navedena lica,  kao izvršioci posjeduju ugovore o djelu političke partije u Crnoj Gori “Nove srpske demokratije” iz Podgorice kao naručioca posla, a koji se odnose na unapređenje organizacije stranke u smislu uređenja podataka i elektronske obrade baze članstva kroz primjenu novih tehnoloških rješenja radi nesmetanog i efikasnog funkcionisanja, pri čemu je definisan period angažovanja stranih državljana, od 25. januara 2021. godine do 10. februara 2021. godine", navodi se u saopštenju UP-a.

Dodaju da su iz razloga neposjedovanja dozvola za privremeni boravak i rad stranih državljana kao i potvrde o prijavi rada, navedenim licama od strane Inspektora za strance Stanice granične policije I Nikšić uručeni pozivi za obavljanje informativnog razgovora u službenim prostorijama ove stanice, a u vezi pojašnjavanja obavljanja radne djelatnosti  bez neophodnih dozvola.

Daljom kontrolom od strane Inspektora za strance utvrđeno je da su državljani Republike Srbije nakon ulaska u Crnu Goru u zakonom predviđenom roku prijavili boravak u apartmanima “Krsmanović”.

Takođe je uvidom u navedene ugovore o djelu, utvrđeno da je iste kao naručioc planiranih radnih aktivnosti “Nove srpske demokratije”.

"Lica su prilikom prikupljanja obavještenja izjavila da nijesu bili upoznati sa odredbama člana 39, koji precizira postupak izdavanja dozvole za privremni boravak, člana 40 koji definiše postupak izdavanje dozvole za privremni boravak i rad kao i  člana 85 Zakona o strancima kojim je preciziran postupak izdavanja potvrde o prijavi rada, a što im je predočeno i pojašnjeno od strane inspektora za strance Stanice granične policije I Nikšić", kazali su iz UP-a.

Pojašnjavaju da obzirom da su lica izvršila turističku prijavu boravka u apartmanima  “Krsmanović”, kao i da ne posjeduju dozvole za privremeni boravak i rad i potvrde o prijavi rada, te shodno članu 35  Zakona o strancima, je utvrđeno da boravak ne koriste u svrhu radi koje im je odobren, od strane Inspektora za strance Stanice granične policije I - Nikšić, protiv navedenih lica na osnovu člana 36 Zakona o strancima donešena su rješenja o otkazu boravka do 90 dana kojima je određeno da lica moraju napustiti teritoriju Crne Gore 1. februara pri čemu im je izrečena zabrana ulaska u Crnu Goru do 1. maja 2021.  godine.

Poručuju da ničije prijetnje krivičnim prijavama neće pokolebati pripadnike Uprave policije da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.