Dovoljno kapaciteta za ispitivanje kovida, potrebno 2,18 miliona eura za nabavku materijala
Ilustracija

Dovoljno kapaciteta za ispitivanje kovida, potrebno 2,18 miliona eura za nabavku materijala

Vlada je na sjednici donijela Odluku o izmjenama Odluke o mreži zdravstvenih ustanova.

Razlozi za izmjene su kako je saopšteno, prestanak potrebe za pružanjem zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite za djelatnost mikrobiološke dijagnostike ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom od strane Poliklinike „MojLab“ Podgorica.

Kako je objašnjeno, zdravstvene ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite - domovi zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore trenutno raspolažu dovoljnim kapacitetima za vršenja ove mikrobiološke analize, imajući u vidu da su otvorene nove laboratorije u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač država, a sprovode se i brzi antigen testovi na novi koronavirus.

Donošenjem ove odluke, ostvariće se odgovarajuća racionalizacija trošenja finansijskih sredstava opredijeljenih za obavezno zdravstveno osiguranje.

Usvojena je Informacija o potrebi obezbjeđivanja sredstava za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za ispitivanje na prisustvo SARS - CoV-2 (COVID-19).

U Informaciji se navodi da je Odjeljenje molekularne dijagnostike Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje izvršilo procjenu da će u naredna tri mjeseca biti potrebna finansijska podrška u iznosu od 2.177.863,17 eura za nabavku navedenih sredstava, prema priloženoj specifikaciji.

!S tim u vezi, Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da obezbijedi neophodna sredstva za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za ispitivanje na prisustvo SARS - CoV-2 (COVID-19) za naredna tri mjeseca", saopšteno je iz Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.