Čađenović: Spriječeno više likvidacija u proteklih 10 dana
Zajednička pres konferencija SDT-a i Uprave policije, Foto: PR Centar

Jedna osoba trebala da bude likvidirana u Podgorici dvije u Tivtu

Čađenović: Spriječeno više likvidacija u proteklih 10 dana

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u saradnji sa Upravom policije u prethodnih deset dana spriječilo je više pokušaja ubistava u Podgorici, Tivtu, Budvi i Baru, saopštio je specijalni tužilac Saša Čađenović na zajedničkoj pres konferenciji.

Čađenović je rekao da su, postupajući po nalozima SDT-a u drugoj polovini januara, u predmetu pod radnim nazivom “META 1”, službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zajedno sa CB Podgorica i CB Herceg Novi na teritoriji Podgorice i Tivta spriječili djelovanje kriminalne organizacije u pravcu lišenja života najmanje tri lica. 

"Jedno lice je trebalo da bude lišeno života u Podgorici 22.01.2021. godine, dok su druga dva lica trebalo da budu lišena života na aerodromu u Tivtu istog dana u jutarnjim časovima“, kazao je Čađenović. 

sasacadjenovic

Saša Čađenović, Foto: PR Centar

Pojasnio je da je Specijalno državno tužilaštvo donijelo Naredbu o sprovođenju istrage u krivičnom predmetu formiranom po krivici V.J i dr., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, krivično djelo teško ubistvo u pokušaju i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Osumnjičeni S.R  je prihvatio da izvršava naredbe i uputstva NN organizatora kriminalne organizacije, da preuzima i čuva vatreno oružje – pištolje namijenjene za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela, da oružje predaje neposrednim izvršiocima planiranih krivičnih djela, da obezbjeđuje – iznajmljuje tzv. “štek“ stanove u kojima će se neposredni izvršioci krivičnih djela kriti, da nabavlja i čuva motorna vozila koja bi se koristila u izvršenju krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, i da vrši druge radnje koje su im određene od strane organizatora kriminalne organizacije“, naveo je Čađenović.

Dodao je da je osumnjičeni J.M prihvatio da izvršava naredbe i uputstva NN organizatora kriminalne organizacije koja su mu direktno data od organizatora ili prenešena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da izvršava krivična djela ubistva, da prevozi druge saizvršioce da izvrše krivična djela ubistva vozilima koja su mu prethodno  predata, da nakon toga uklanja tragove i dokaze o izvršenim krivičnim djelima i da vrše druge radnje koje su mu određene od strane organizatora.

"Osumnjičena M.A je prihvatila da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije V.J., da prenosi poruke između članova kriminalne grupe, kao i da obezbjeđuje sredstva za zaštitu – kriptovanu komunikaciju“, rekao je Čađenović.

Protiv tih lica je, kako je kazao, podnijeta krivična prijava i oni su procesuirani pred Specijalnim državnim tužilaštvom, pri čemu je protiv dva lica sudija za istragu donio rješenje o određivanju pritvora po predlogu SDT-a.

"Na označeni način  realizacija kriminalnog plana ove kriminalne organizacije je od strane službenika Uprave policije i SDT-a prekinuta u trenucima  izvršenja krivičnog djela. Kako su prikupljeni dokazi, a u odnosu na krivično djelo koje je bilo planirano u Podgorici, ukazivali da se na teritoriji Podgorice nalazi i eksplozivna naprava velike razorne moći, a koja je od strane organizatora kriminalne organizacije bila namijenjena za likvidaciju, po uputstvima SDT-a službenici SBPOKK i CB Podgorica nastavili su sa preduzimanjem mjera i radnji  u pravcu identifikovanja lica kod kojih se nalazi eksplozivna naprava, kao i lica koja bi predmetnu eksplozivnu napravu upotrijebili radi lišenja života“, pojasnio je Čađenović.

Naveo je da su slobode lišeni T.H., M.M. i I.D. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili  krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, a T.H. i M.M. i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Ovdje se radi o istoj kriminalnoj organizaciji, a za  pojedina krivična djela prema do sada prikupljenim dokazima, do granice osnovane sumnje je utvrđeno da su neposredni izvršioci, odnosno ova kriminalna organizacija trebalo da dobije i to za djelo u Tivtu između 700 hiljada eura i 1,3 miliona eura, a za djelo koje je planirano u Podgorici 500 hiljada eura, dok je za djelo koje je planirano u Baru ovoj kriminalnoj organizaciji trebalo da bude isplaćeno oko 50 hiljada eura i to samo neposrednim izvršiocima“, rekao je Čađenović.

Djelovanjem  službenika  SBPOKK i CB Budva  spriječena je, kako je kazao, realizacija  izvršenja krivičnih djela ubistvo na štetu  LJ.M. koje je trebalo da se dogodi u Budvi 21. odnosno 22.januara, a tom prilikom lišena su slobode dva lica S.S. i I.L. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo ubistvo u pokušaju.

"Prema do sada prikupljenim dokazima do granice osnovane sumnje je utvrđeno da su S.S. i I.L. planirali, a po uputstvima za sada NN organizatora kriminalne organizacije, da  u jednom od ugostiteljskih objekata u Budvi, upotrebom vatrenog oružja liše života Lj.M.“ rekao je Čađenović.

U nastavku akcije lišen je slobode i G.M. zbog, kako je dodao, postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

"U odnosu na lice I.L. prema do sada prikupljenim dokazima do granice osnovane sumnje je utvrđeno da je on trebao da bude neposredni izvršilac krivičnog djela na štetu Lj.M. Takođe, u odnosu na ovo lice od strane nadležnih državnih organa Republike Srbije raspisana je i međunarodna potjernica da je neposredni izvršilac krivičnog djela ubistvo koje se dogodilo na teritoriji te države“, naveo je Čađenović.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, odgovarajući na pitanja novinara o tvrdnji potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da mu je nuđen 21 milion eura, kazao je da je Abazović saslušan, odgovorio na sva pitanja i na osnovu analize iskaza i drugih činjenica i saznanja utvrđeno je da nema osnovane sumnje da je neko lice počinilo krivično djelo.

milivojekatnic

Milivoje Katnić, Foto: PR Centar

"Gospodin Abazović u vremenu o kojem se govori nije bio službeno lice, a tu su i drugi detelji, koje vam ne mogu saopštiti. Ali sve je utvrđeno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i Krivičnom zakoniku Crne Gore“, rekao je Katnić.

Na pitanje dokle se stiglo sa izviđajem o tome zašto kasne vakcine i ima li propusta u radu bivšeg ministra zdravlja rekao je da se to ispituje.

"Teško da iko postoji ko bi namjerno ili umišljajno učinio nešto da naškodi sebi, građanima, porodici i djeci ali ima i nešto sto se zove nesavjestan rad i iz ovih ili onih razloga neko nešto može propusti i mi ćemo to ispitati. Za sada nema dovoljno elemenata da donesemo odluku ni da je počinjeno krivično djelo, niti da nije počinjeno i zbog toga ćemo i dalje ispitivati do konačne mogućnosti i onda donijeti odluku“, rekao je Katnić.

Pomoćnik direktora Uprave policije, Zoran Lazović, na pitanje da prokomentariše Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima kazao je da Zakon u više članova institucionalno unižava Upravu policije.

zoranlazovic

Zoran Lazović, Foto: PR Centar

"Naravno, mi ćemo dati prigovore na sve što se tiče toga. Mislim da se sa tim Zakonom vraćamo najmanje deset godina unazad i tvrdog sam stava da Uprava policije treba da bude samostalni organ, a ne nivo direktorata“, jasan je Lazović. 

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.