Testirani sedmostruki osvajači olimpijskih medalja u vaterpolu

Testirani sedmostruki osvajači olimpijskih medalja u vaterpolu

Danas su u Podgorici profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore obavili kompletno antropometrijsko mjerenje muške seniorske vaterpolo reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država koja će učestvovati na međunarodnom turniru u Podgorici sa reprezentacijama Crne Gore i Srbije.

Vaterpolisti Sjedinjenih Američkih Država su jednom bili olimpijski pobjednici, a imaju i po tri srebrne i bronzane medalje sa Olimpijskih igara kao i 10 zlatnih medalja sa Panameričkih igara. 

Mjerenja su realizovana sa najsavremenijom opremom koja radi na principu bioelektrične impedanse i pruža sportistima egzaktne pokazatelje tjelesne kompozicije. Stručni štab reprezentacije SAD koji je prisustvovao mjerenjima dobio je na uvid procentualne vrijednosti potkožnih i visceralnih masti, skeletne misićne mase, informacije o stepenu hidriranosti, parametrima metabolizma, kao i kompletnoj segmentnoj analizi tijela. 

Mjerenja su realizovali prof. dr Duško Bjelica, doc. dr Ivan Vasiljević, mr Marija Bubanja, kao i inženjer IT Miodrag Zarubica.

"Veliki je broj endogenih i egzogenih činilaca, koji mogu značajno da utiču na sportski rezultat. Endogeni činioci su tipični za svakog pojedinca, lako su uočljivi, i mogu se tretirati kao osobine, sa kojima treba operisati u fazi opredjeljivanja za određenu sportsku granu. Među značajne endogene činioce spada i tjelesna konstitucija", zaključio je prof. dr Duško Bjelica.

Sjutra će, u Podgorici, biti testirani i najbolji vaterpolisti Srbije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.