Sudski savjet: Postupanje SDT-a nedopustivo, sudija Bilafer saslušana narednog dana nakon boravka u betonjerci
Ilustracija

Sudski savjet: Postupanje SDT-a nedopustivo, sudija Bilafer saslušana narednog dana nakon boravka u betonjerci

Sudski savjet izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog postupanja Specijalnog državnog tužilaštva u slučaju privođenja sudije Osnovnog suda u Kotoru Marije Bilafer.

"Imajući u vidu da je Sudski savjet putem medija obaviješten da je sudija Osnovnog suda u Kotoru, Marija Bilafer, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, privedena dana 19.01.2021. godine, Savjet izražava ozbiljnu zabrinutost zbog postupanja Specijalnog državnog tužilaštva.

Ovo iz razloga što u konkretnom slučaju nijesu ispoštovane odredbe člana 165 Zakonika o krivičnom postupku koji se odnosi na izdavanje naredbe za dovođenje okrivljenog, već je sudija Marija Bilafer na osnovu usmenog naloga privedena na saslušanje, dana 19. januara ove godine, da bi njeno saslušanje bilo obavljeno tek narednog dana, tj. 20 januara. Smatramo da je ovakvo postupanje SDT nedopustivo, posebno zbog činjenica da je sudija Bilafer vrijeme od privođenja do saslušanja provela u prostorijama u kojim borave lica koja su lišena slobode (u tzv „betonjerci“)", navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

Sudski savjet obavjestio je javnost da se ovim povodom 22.januara obratio Specijalnom državnom tužilaštvu radi prikupljanja potrebnih informacija o postupanju protiv imenovane sudije, ali da do juče nijesu dobili nikakav odgovor.

"Zbog toga ostaje dilema: Da li je u pitanju nepoznavanje zakonskih propisa kojima se uređuje postupanje u krivičnim stvarima u odnosu na sudije ili potreba da se na ovaj način demonstrira moć direktnim kršenjem Ustava Crne Gore, koji u članu 122 predviđa da sudija uživa funkcionalni imunitet.

Ističemo da je na ovaj način SDT iskazalo nepoštovanje ne samo Sudskog savjeta kao organa čija je, između ostalog, nadležnost da štiti nezavisnost i samostalnost sudija u radu, već je nanio nenadoknadivu moralnu i profesionalnu štetu sidiji Mariji Bilafer, koja je zahvaljujući neprofesionalnom postupanju Specijalnog tužilaštva, u pojedinim medijima predstavljena kao kriminalac, imajući u vidu da je jedan broj medija u kontinuitetu izvještavao građane o njenom „hapšenju“", kazali su iz Savjeta.

Naglašavaju i da svaki sudija mora da odgovara za propuste u radu, ako ih ima, te da će u tom pravcu Sudski savjet preduzimati sve mjere koje su u njegovoj nadležnosti i pružati punu podršku nadležnim državnim organima u postupanju, ali uz poštovanje zakonskih procedura.

"Međutim, kako smo uskraćeni za tražene odgovore od SDT-a, ovim putem moramo da postavimo nekoliko pitanja ne samo Specijalnom državnom tužilaštvu, nego i javnosti Crne Gore: Treba li danas, u 21. vijeku svaki sudija u Crnoj Gori da strahuje da može biti uhapšen na radnom mjestu, bez objašnjena i bez poštovanja zakonskih procedura? Da li je nakon postupanja SDT obesmišljen jedan od osnovnih principa na kojima počiva sudijska profesija, a to je nezavisnost u radu?! Da li se Specijalno državno tužilaštvo, ignorisanjem ustavnog rješenja kojim se garantuje funkcionalni imunitet sudija, stavlja iznad najvišeg pravnog akta u državi?!

Savjet očekuje da Specijalno državno tužilaštvo odgovori na postavljena pitanja, jer je svojim postupanjem nanijelo štetu ne samo sudiji Mariji Bilafer, već i ukupnom ugledu sudija u Crnoj Gori", poručili su iz Sudskog savjeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.