Njemci blago smanjili planove za zapošljavanje nove radne snage
Ilustracija

Njemci blago smanjili planove za zapošljavanje nove radne snage

Njemački poslodavci su na početku 2021. godine blago smanjili planove za zapošljavanje nove radne snage.

Barometar zaposlenosti, koji izračunava institut IFO, skliznuo je u januaru na 95 poena sa decembarskog nivoa od 95,5 poena, navodi se u saopštenju instituta dostavlhenom Tanjugu, i dodaje da obnovljene korona mjere zaključavanja dovode do povećanja otpuštanja, posebno u maloprodajnom sektoru.

U proizvodnom sektoru se u januaru barometar zapošljavanja poboljšao osmi mjesec zaredom, sa minus 11 poena u decembru na minus 10 bodova ovog mjeseca. Međutim, i dalje su u većini kompanije koje planiraju smanjenje radne snage u narednom periodu.

Među pružaocima usluga, brojke o zapošljavanju i otpuštanjima su manje-više uravnotežene. Konsultantske kompanije za IT sektor i menadžment namjeravaju da nastave sa povećanjem broja zaposlenih.

Najviše najavljenih otpuštanja je u janauru bilo u maloprodajnom sektoru zbog produžetka lokdauna, pri čemu se pokazatelj barometra zapošljavanja spustio na minus 8,9 bodova sa minus 1,5 poena u decembru. Jedini pozitivan izuzetak u maloprodajnoj djelatnosti su supermarketi, koji i dalje planiraju da zaposle novo osoblje.

Dio kompanija u građevinskoj industriji, uprkos zimskoj sezoni kada je njihova aktivnost obično smanjena, takođe razmatraju nova zapošljavanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.