Krivokapić: Kultura sjećanja na stradanje naša je obaveza
Zdravko Krivokapić

Krivokapić: Kultura sjećanja na stradanje naša je obaveza

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika je da odamo počast milionima nedužnih ljudi, koji su stradali samo zbog toga što su bili drugačiji, navodi se u saopštenju premijera Zdravka Krivokapića.

"Na današnji dan prije 76 godina, sovjetska Crvena armija oslobodila je posljednje zatočenike u koncentracionom logoru Aušvic, čime je prekinuta tragedija biblijskih razmjera, a čiju svirepost i masovnost svijet nije zapamtio", naveo je Krivokapić.

Holokaust je kako kaže jedinstvena pojava u istoriji.

"Zločinačkom politikom i monstruoznom ideologijom pokušano je potpuno uništenje jednog naroda, koji nije bio usamljen u tom stradanju. I na prostoru bivše Jugoslavije, uz Jevreje, stradali su i drugi narodi, o čemu svjedoče mnogi biljezi naše tragične istorije, među kojima i jedan od najvećih logora – Jasenovac", kaže Krivokapić.

Prema njegovim riječima, dug cjelokupnog čovječanstva je "da ne dozvolimo da se tako nešto ikada više dogodi, a to možemo i treba da činimo njegovanjem kulture sjećanja na stradanje".

"Naša je dužnost da nijednu žrtvu ne prepustimo zaboravu i u tome se možemo učiti od jevrejskog naroda. Zato je obrazovanje od presudne važnosti, kako bi budućim generacijama podigli svijest i razvili osjećaj za ovako važne društvene teme. Zbog toga ću tokom prve zvanične posjete Izraelu neizostavno obići i Jad Vašem, sa kojim želimo najtješnju saradnju.
Pridružujemo se zemljama širom svijeta koje obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, sa ponosom ističući da ćemo kao zemlja suživota različitih naroda, religija, tradicija i kultura, uvijek nastojati da budemo na strani dobra, pravde i istine", zaključuje Krivokapić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.