Gašenjem TE bez posla bi ostalo tri hiljade radnika
Ilustracija

Gašenjem TE bez posla bi ostalo tri hiljade radnika

Informacija da postoji opasnost od gašenja Termoelektrane zabrinula je Pljevljake. Predsjednik opštine Igor Golubović procjenjuje da bi bez posla ostalo gotovo tri hiljade radnika, ali i da bi to značilo nove ekološke probleme. Bivši državni sekretar za energetiku Nikola Vujović smatra da bi Vlada trebalo da iskoristi ranije iskazanu spremnost Energetske zajednice za zahtjeve Crne Gore i da u pregovorima dobije produžetak broja radnih sati.

Eventualnim gašenjem Termoelektrane eskalirali bi i ključni problemi Pljevalja, pa je potrebno učiniti napor da se prevaziđu postojeće administrativne barijere, zbog kojih je ugrožen rad elektrane, ocijenio je u izjavi za RTCG Golubović. Na prvom mjestu povećala bi se nezaposlenost.

“U slučaju gašenja TE produbili bi se i ekološki problemi. Bez prihoda od Rudnika i TE Budžet opštine bi bio manji za sedam do osam miliona eura i iznosio bi oko 11 miliona, što je premalo”, smatra Golubović..

Vujović, član odbora direktora EPCG, ne vidi ekskluzivu u saopštavanju informacija da je TE Pljevlja potrošila odobrenih 20.000 radnih sati jer je riječ o davno otvorenoj temi koja je aktuelna i u regionu.

Zbog ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza Sekretarijat Energetske zajednice je u pregovorima sa ranijom Vladom iskazao spremnost da izađe u susret zahtjevima Crne Gore o produžetku broja radnih sati pljevaljske elektrane.

Spremnost energetske zajednice da odobri produženje rada TE Pljevlja trebalo bi iskoristiti, smatra Vujović, jer su na zakašnjenje ekološke rekonstrukcije uticali objektivni razlozi.

Pljevljaci strahuju zbog neizvjesne sudbine TE jer ona za sobom povlači i sudbinu cijelog grada.

O opasnosti gašenja TE Pljevlja zbog potrošenog broja odobrenih radnih sati u režimu rada bez rekonstrukcije, javnost je prekjuče ponovo upozorio ministar Mladen Bojanić, ali se u Pljevljima nadaju da će se ranije započeti pregovori uspješno okončati i da će TE i Rudnik nastaviti rad.

TVCG/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.