Bajden i Putin prvi put razgovarali o spornim pitanjima između Rusije i SAD
Bajden i Putin, fotografija iz 2011.

Bajden i Putin prvi put razgovarali o spornim pitanjima između Rusije i SAD

Novi američki predsjednik Džozef Bajden i ruski predsjednik Vladimir Putin su prvi put razgovarali telefonom i pomenuli sporna pitanja između dvije države, saopštila je Bijela kuća.

„On (Bajden) pozvao je Putina da bi razgovarao o želji SAD da se za pet godina produži sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, koji ističe u februaru“, navodi se u saopštenju.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki izjavila je da je Bajden Putinu prenio američku čvrstu podršku suverenitetu Ukrajine pred „stalnom agresijom Rusije“.

Bajden je ruskom predsjedniku prenio da je zabrinut zbog „trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog“ i njegovog hapšenja 17. januara po povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se mjesecima oporavljao.

Kremlj je saopštio da je Putin podržao normalizaciju rusko-američkih odnosa.

Putin je naveo da bi normalizacija odnosa Rusije i SAD bila u interesu cijele međunarodne zajednice, s obzirom na njihovu posebnu odgovornost u održavanju bezbjednosti i stabilnosti u svijetu, dodao je Kremlj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.