Đukanović-Lundberg

"Briga o marginalizovanim i ranjivim kategorijama posebno važna u postpandemijskom periodu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je novoimenovanog rezidentnog koordinatora UN sistema u Crnoj Gori Petera Lundberga.

"Predsjednik je novom koordinatoru UN-a u Crnoj Gori poželio dobrodošlicu i uspjeh u radu uz uvjeravanje da će u Crnoj Gori imati veoma pouzdanog i otvorenog partnera za dalji razvoj saradnje, što je naša zemlja posvećenošću UN vrijednostima, Povelji i ciljevima Agende 2030, od početka članstva i potvrdila", navodi se u saopštenju kabineta Đukanovića.

Đukanović je kako se navodi ponovio snažnu podršku Crne Gore reformama u sistemu UN-a, uključujući i novu poziciju rezidentnog koordinatora, "vjerujući da smo na taj način dobili još bolju  adresu za fokusiraniji dijalog i saradnju".

"On je iskazao dodatnu zainteresovanost Crne Gore, kao male zemlje, za očuvanje dobre prakse saradnje i multilateralizma, pred kojim je prema Predsjednikovom uvjerenju,  bolja faza povratka njegovog značaja u međunarodnim odnosima, što će doprinijeti i nezaobilaznoj važnosti UN-a u globalnom poretku", navodi se u saopštenju.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim kontinuitetom političke komunikacije na visokom nivou između Crne Gore i UN-a, uz ocjenu da su njegovi susreti sa Generalnim sekretarima UN-a, kao i posjete najviših zvaničnika te organizacije Crnoj Gori učvrstili osjećaj uvaženosti Crne Gore od strane organizacije kojoj sa ponosom pripada.

Uz podsjećanje da ove godine obilježavamo 15-o godišnjicu članstva, Đukanović je ponovio želju da Generalni sekretar Gutereš posjeti Crnu Goru ukoliko to njegove obaveze i složenost situacije u uslovima pandemije dopuste, ističući da se Crna Gora priprema za obilježavanje tog jubileja. On je izrazio poštovanje za aktivnosti UN-a u borbi za suzbijanje pandemije, i zahvalnost za podršku Crnoj Gori i njenim reformskim i razvojnim naporima. 

Rezidentni koordinator UN-a zahvalio je za dobrodošlicu i istakao da mu je misija u Crnoj Gori i prilika da se sastane sa Đukanoviće, velika čast koju visoko cijeni.

On je čestitao Đukanoviću i Crnoj Gori na velikom angažmanu u radu UN-a i na kontinuitetu multilateralnog djelovanja, ističući da je Crna Gora veoma aktivna članica što potvrđuje i članstvo u Savjetu za ljudska prava i kandidatura za članstvo u Savjetu bezbjednosti.

"Uz ocjenu da u Crnu Goru dolazi u važnom momentu u istoriji naše zemlje, obavijestio je Predsjednika da će kao rezidentni koordinator i predstavnik Generalnog sekretara u punom kapacitetu biti posvećen saradnji sa Crnom Gorom, dodatno i u pripremi obilježavanja jubileja članstva. Njegovi najvažniji ciljevi biće rad na ostvarivanju strateških ciljeva u oblasti održivog razvoja i ispunjavanja uslova vezanih za univerzalnu agendu o ljudskim pravima, čestitajući Crnoj Gori  što je potpisnica svih najznačajnijih konvencija iz te oblasti", saopšteno je iz kabineta predsjednika države.

Sagovornici su se saglasili da je kompatibilnost ciljeva održivog razvoja i procesa pristupanja EU, izuzetno visoka, te da je put ka EU istovremeno i put ka dostizanju ciljeva iz UN-ove agende.

Zajednički je ocijenjeno da su prioriteti za naredni period nastavak izrade višegodišnjeg okvira za saradnju i izrada i implementacija novog Integrisanog programa saradnje za period 2022-2026, gdje se prema ocjeni Lundberga očekuje puna posvećenost nadležnih ministarstava.

Đukanović i Lundberg su ocijenili da će briga o marginalizovanim i ranjivim kategorijama stanovništva biti  posebno važna u postpandemijskom periodu, što je zajednički zadatak.

Tokom susreta  bilo je riječi i o novoj fazi  političkog iskustva u Crnoj Gori koja će biti pod pažnjom i koordinatora UN-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.