Premijer Italije podnio ostavku
Konte

Premijer Italije podnio ostavku

Premijer Italije Đuzepe Konte podnio je danas ostavku nakon što mu je jedna članica vladajuće koalicije uskratila podršku zbog načina upravljanja zdravstvenom krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Konte je predao ostavku predsjedniku Italije Serdju Matareli, koji će sjutra početi konsultacije sa liderima političkih stranaka kako bi vidio da li premijer u ostavci može da formira novu, njegovu treću vladu.

Dosadašnji premijer se nada da će dobiti podršku Matarele da pokuša da oformi novu koalicionu vladu, preko potrebnu zemlji koja se bori protiv pandemije i recesije.

Konte je ostao bez većine kada su Vladu napustili članovi iz male stranke Živa Italija bivšeg premijera Matea Rencija.

Matarela, čija je uloga pretežno ceremonijalna, sada ima tri opcije. On može da zatraži od Kontea da pokuša vladu sa širom podrškom, može da imenuje tehničku vladu koja bi upravljala zemljom dok traje pandemija, ili da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.