URA: Predložićemo Skupštini i Vladi da svako dijete prima dječji dodatak
Milena Vuković Sekulović, Foto: URA

URA: Predložićemo Skupštini i Vladi da svako dijete prima dječji dodatak

Članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA Milena Vuković Sekulović kazala je da ta partija neće odustati od namjere da svako dijete u Crnoj Gori prima dječji dodatak.

"To je obaveza socijalno odgovorne i pravedne države za koju se borimo. Uvjereni smo da se oko ovog pitanja može postići politički konsenzus i da će svi poslanici u Skupštini glasati da svako dijete u Crnoj Gori prima dječji dodatak. Ohrabruje i najava Ministra finansija da će i aktivnosti Vlade ići u ovom pravcu”, saopštila je Vuković Sekulović.

Ona je podsjetila da je URA, još 2015. godine, predložila izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje će omogućiti da sva djeca u Crnoj Gori opet primaju dječji dodatak, a da ona djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju veće naknade nego do sada.

"Naša namjera jeste da svako dijete u Crnoj Gori  do navršene 15. godine, odnosno da tokom redovnog školovanja u osnovnoj školi prima dječji dodatak. Usvajanjem zakona država pokazuje solidarnost i sa roditeljima, i pruža potrebnu pomoć prilikom podizanja djece. Izmjene će omogućiti da svako dijete u Crnoj Gori u jednom periodu ostvari pravo na primanje dječjeg dodatka”, kazala je Vuković Sekulović.

Vuković Sekulović ističe da je namjera Građanskog pokreta URA da djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju do 50 odsto veće naknade nego do sada.

"Za ove određene kategorije djece, nužno je povećati visinu dječjeg dodatka iz razloga što sadašnji iznosi ne omogućavaju dovoljnu pomoć. Vrlo važno je i to što želimo ukinuti ograničenje broja djece u porodici koja mogu biti korisnici dječjeg dodatka”, navela je ona.

Članica Glavnog odbora URE napominje da je izglasavanje dječjeg dodatka prilika da se postigne politički konsenzus u Skupštini Crne Gore.

"To je prilika da inicijativa da svako dijete u Crnoj Gori prima dječji dodatak dobije podršku od svih 81 poslanika. Oko čega ćemo se saglasiti, ako nećemo oko djece? A obzirom na specifičnu finansijsku situaciju naš predlog će biti da se sa primjenom zakona krene od 1. januara 2022. godine, kako bi i Vlada imala vremena da se pripremi i obezbijedi potrebna sredstva”, zaključila je Vuković Sekulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.