Predsjednik Tadžikistana proglasio pobjedu nad koronavirusom
Emomali Rahmon

"Sa sigurnošću možemo reći da virus više nije prisutan u našoj zemlji"

Predsjednik Tadžikistana proglasio pobjedu nad koronavirusom

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon izjavio je da je epidemija koronavirusa okončana u toj maloj i siromašnoj zemlji centralne Azije.

Prema zvaničnim podacima, ta bivša sovjetska republika, susjed Avganistana, od početka godine je imala samo desetak novih slučajeva koronavirusa i nijedan smrtni ishod povezan sa kovidom-19.

Zvanični podaci, koji su isti više od dvije nedelje, pokazuju da je od aprila prošle godine registrovano 13.308 zaraženih koronavirusom i 90 umrlih, dok se 13.218 osoba oporavilo od bolesti.

U Tadžikistanu, koji ima 9,5 miliona stanovnika, trenutno nema aktivnih slučajeva.

"Možemo sa sigurnošću da kažemo da u Tadžikistanu više nema koronavirusa“, rekao je u parlamentu predsjednik Rahmon (68), ali je upozorio da "nema opuštanja“ i da se moraju poštovati pravila lične i javne higijene, prenosi Beta.

Predsjednik je takođe rekao da će svima koji dolaze u Tadžikistan biti "određen kućni karantin od 14 dana, pod nadzorom porodičnih ljekara“.

Tadžikistan, koji je veoma siromašan, ima brojnu dijasporu u Rusiji i Kazahstanu.

Vlasti planiraju da nakon devet mjeseci otvore džamije naredne nedelje.

Tadžikistanska vlada je prijavila prve slučajeve kovida-19 tek 30. aprila 2020. godine, neposredno uoči dolaska delegacije Svjetske zdravstvene organizacije radi inspekcije, dok je zemlja tvrdila da je pošteđena epidemije, koja se širila svuda po svijetu.

Turkmenistan, još jedna autoritarna država u centralnoj Aziji, nikada nije priznala nijedan slučaj koronavirusa, čak ni nakon uvođenja restriktivnih mjera i saopštenja britanskog ambasadora u Aškabadu da ima kovid-19.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.