Radulović: Tražićemo rekonstrukciju Vlade ukoliko ne pokaže željene rezultate
Sastanak Oane Kristine-Popa i Branka Radulovića

Sastanak Kristine Popa i šefa poslaničkog kluba DF-a

Radulović: Tražićemo rekonstrukciju Vlade ukoliko ne pokaže željene rezultate

Šef kluba poslanika DF – Pokret za promjene Branko Radulović sastao se sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i istakao da se Crna Gora nalazi u izuzetno specifičnoj i složenoj situaciji u kojoj se moraju osloboditi zarobljene institucije.

Radulović poručuje da je PzP kao proevropska i programska partija, i kao članica IDU i AECR, a koju čine krajnje kompetenti i potvrđeni stručnjaci i političari nudila i nudiće uvijek optimalna rješenja.

Dodaje da su to radili i do sada kroz brojne inicijative prema Skupštini Crne Gore.

"Preduslov svakog prosperiteta je potpuna demontaža totalitarnog sistema, otvaranje tajnih dosijea, lustracija, preispitivanje imovine, raskid ugovora sačinjenih na štetu države. Zato nam je neophodna reformisana Agencija za nacionalnu bezbjednost, policija, tužilaštvo i sudstvo. Potrebni su nam tužioci, poput onih koji su ikone evropskog tužilaštva i pravosuđa", smatra Radulović.

Kako je dodao, PzP će nastaviti da pomaže rad Vlade, kroz predloge akata koji su u proceduri i u skladu sa evropskim standardima.

"Međutim, ukoliko Vlada pokaže slabosti, što već manifestuje, zahtijevaćemo njenu rekonstrukciju u cilju postizanja optimalnih rezultata. U rekonstruisanoj Vladi bi poželjno bilo da osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata budu i predstavnici manjina koji se usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore", kazao je Radulović.

Kongres DPS-a je, kako poručuje jasno pokazao da Đukanović ide u novo produbljivanje podjela i desni nacionalni radikalizam, pod izgovorom da brani Crnu Goru.

Dodaje da Skupština ide u smjeru da postane čvorište ukupnog političkog i društvenog dijaloga.

"Formiranje radne grupe koja će se baviti izmjenom Ustava i zakonima koji tretiraju tužilaštvo i pravosuđe, još nije realizovano, iako je načelno prihvaćeno. To će biti test za sve, posebno za opoziciju i samog Đukanovića, da li istinski žele ustavno rodoljublje i profesionalne pravosudne institucije. Ukoliko se ne valorizuje pokrenuta inicijativa, postoji rezervna varijanta da ne dođe do blokade, kroz izmjenu zakona o tužilaštvu i sudstvu jačajući ulogu tužilačkog i sudskog savjeta, čime bi se došlo do izbora profesionalnih i kompetentnih kandidata za pravosudne funkcije", naglasio je Radulović.

Smatra da je izuzetno važno da Evropska unija realno posmatra stanje u Crnoj Gori.

Neophodno je kako pojašnjava da se Evropska komisija što prije odredi prema budućnosti 16 termoelektarna na Zapadnom Balkanu, a time i termoelektrani Pljevlja, kako bi se preduprijedili negativne odluke.

Ambasadorka je podsjetila na značajnu podršku koju je EU pružila Crnoj Goru u sprovođenju neophodnih zakonodavnih reformi na njenom dosadašnjem putu ka članstvu u EU.

Kristina Popa ističe da je u narednom periodu veoma važna implementacija tih zakonskih rješenja, kako bi građani Crne Gore osjetili konkretne koristi i prije samog pristupanja Evropskoj uniji.

Takođe je naglasila da će, putem realizacije ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana, EU uložiti značajna sredstva u cilju tješnjeg povezivanja, ekonomskog oporavka i ukupnog napretka regiona Zapadnog Balkana.

Ambasadorka je saopštila da podržava svaki dijalog među ključnim nosiocima državnih funkcija.

Naglasila je da je politički dijalog u Skupštini važan za pronalaženje zajedničkog nacionalnog puta u rješavanju pitanja od značaja za proces pristupanja Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.