CARM: Blage kazne ohrabruju nasilnike da vrše nasilje
Foto:Screenshot

CARM: Blage kazne ohrabruju nasilnike da vrše nasilje

Blaga kaznena politika generalno, ohrabruje nasilnike da budu produktivniji u svojim djelovanjima, što u krajnjem rezultira očiglednom zlostavljanju žrtve uz odobravanje trećih lica koja su olako prihvatila sve što se u njihovoj okolini događa, ocjenili su iz Centra za afirmaciju i razvoj mladih.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Makedonskog naselja u Baru, na kojem maloljetnik brutalno tuče vršnjaka pred grupom dječaka. U jednom momentu je dječaku, koji nije pružao otpor, prišao i drugi maloljetnik koji mu je zadao nekoliko udaraca. 

Iz CARM-a napominju da je niz faktora koji podstiču nasilnike da vrše nasilje.

Pored porodičnih faktora koji u velikoj mjeri utiču na ponašanje adolescenata u odnosima sa vršnjacima veliku ulogu igra i uticaj okruženja i svega onoga što se u tom okruženju događa. Sve to neophodno je sagledati sa psihološkog i sociološkog ugla - navode iz ove organizacije.

"Istinski vjerujemo da u ovom slučaju zlostavljanja nećemo imati priliku da čitamo skandalozne sudske odluke koje idu u prilog počiniocu. Sa druge strane se nadamo se da će brutalnost izražena nad ovim maloljetnikom biti procesuirana od strane nadležnih institucija, te da će vinovnici ovog događaja biti adekvatno kažnjeni.", kažu iz CARMa

Ono što zabrinjava, dodaju, jeste pasivnost vršnjaka koji su prisustvovali činu maltretiranja, kao i potreba da se napravi video zapis istog.

"Važno je napomenuti i da je virtuelno nasilje jedan od najčešćih oblika nasilja među vršnjacima i često biva nezapaženo i nekažnjeno.Osnovno državno tužilaštvo u Baru u saradnji sa policijom identifikovalo je učesnike nasilja prema maloljetnom dječaku i utvrdili da su maloljetnici (2007. godište).", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.