Kašćelan obišao cetinjska naselja kojima su prijetile poplave

Kašćelan obišao cetinjska naselja kojima su prijetile poplave

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan obišao je danas naselja „Gipos“ i Donje Polje, i mjesto Rijeka Crnojevića, gdje su zbog obimne kiše prethodnih dana prijetile poplave i štete na objektima.

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore na Cetinju su od 22. do 24. januara pala 344 litra kiše po metru kvadratnom, a samo u posljednja 24 sata 187 litara kiše po metru kvadratnom. 

Sa gradonačelnikom Kašćelanom teren su, osim predstavnika Sekretarijata za investicije i održivi razvoj, obišli direktor „Vodovoda i kanalizacije Cetinje“ Petar Martinović sa saradnicima, kao i pripadnici Službe zaštite i spašavanja.

Prilikom posjete najvećem gradskom naselju Gipos u razgovoru sa građanima konstatovano je da bi trebalo očistiti i otčepiti odvodne cijevi upojnih bunara i povezati ih na atmosfersku kanalizaciju koja je ugrađena u rekonstruisanu Ulicu Aleksandra Puškina.

"Do plavljenja jednog broja podruma u nekoliko ulaza u tom naselju došlo je zbog neodržavanja odvodnih cijevi atmosferske kanalizacije, kao i oštećenja ili nepostojanja krovnih i oluka na vertikalama zgrada što prouzrokuje slivanje velike količine vode na ulaze zgrada.  Čišćenje odvodnih cijevi organizovaće Prijestonica Cetinje i snositi kompletne troškove, iako su za održavanje te vrste infrastrukture nadležne skupštine stanara.", saopšteno je iz Prijestonice.

Ocijenjeno je da bi u istorijskom dijelu grada, kod podvožnjaka, trebalo riješiti  problem odvođenja atmosferskih voda sa kolovoza, jer postojeći drenažni sistem ne funkcioniše u punom kapacitetu.

Saopšteno je i da bi u saradnji sa Komunalnim preduzećem trebalo očistiti upojni bunar na Vladičinoj bašti, kao i ponor gdje se radnici očekuju već danas.

Kašćelan je obišao domaćinstvo u Donjem Polju u koje je sinoć prijetila da prodre voda, a potom i Rijeku Crnojevića gdje je poplavljeno šetalište i pojedini objekti. Za sada nije bilo prijavljene štete, niti zahtjeva za pomoć.

PCTobilazakterena25018

"Svi lokalni putevi su prohodni, a posebnu pažnju trebalo bi da obratite učesnici u saobraćaju koji se ka Rijeci Crnojevića kreću preko Pavlove strane, jer je u blizini tog mjesta došlo do odrona, pa je otežano mimoilaženje vozila. Gradonačelnik Kašćelan je sa pripadnicima Službe zaštite i spašavanja i sinoć bio na terenu i obilazio potencijalno ugrožena područja u gradu. Tada su obezbijeđene vreće sa pijeskom kako bi se spriječilo da voda dospije u pojedine kuće.",podsjetili su iz Prijestonice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.