Pooštrena pravila za ulazak u Njemačku, važi i za Crnogorce
Ilustracija

Pooštrena pravila za ulazak u Njemačku, važi i za Crnogorce

Za više zemalja sa opasnim mutacijama koronavirusa ili sa posebno velikim brojem infekcija, među kojima su i Crna Gora i druge zemlje Zapadnog Balkana, važe stroža pravila za ulazak u Njemačku.

Kako danas piše Dojče vele, njemačka savezna vlade je, da bi zaštitila zemlju od uvoza novih slučajeva korone, kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije.

Stroža pravila stupila su na snagu u nedjelju, a novina je spisak zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija viša od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika. U Njemačkoj je trenutno 111,prenosi N1.

Kontrola se vrši na njemačkim granicama i aerodromima, a za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Njemačku važi obavezna registracija na internetu na sajtu „einreiseanmeldung.de“, prije ulaska u zemlju.

Na spisku 14 zemalja Evrope sa visokim stepenom rizika

Prema Institutu Robert Koh (RKI), u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom (više od 200) od nedjelje 24. januara nalazi se 14 zemalja Evrope – Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugal, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku to su Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati, a u južnoj i severnoj Americi – Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile veoma zarazne mutacije koronavirusa za sada spadaju Velika Britanija, Irska, Sjeverna Irska, Južna Afrika i Brazil.

Za putnike iz zemalja obije ove kategorije važi – ulazak u Njemačku je dozovoljen samo uz negativan test – koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 u koju spada i Hrvatska, moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati – nakon ulaska u Njemačku.

Provjera testova na aerodromima

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke, testovi se sistematski provjeravaju na aerodromima i morskim lukama. Naročito se letovi iz takozvanih visoko rizičnih područja „dosledno provjeravaju“ – direktno u avionu i prije pasoške kontrole. Pored testova kontroliše se i da li su putnici popunili prijavne formulare.

U pograničnim oblastima sa drugim zemljama EU i Švajcarskom, putnici se provjeravaju nasumično. Prema saveznoj policiji, dodatne mjere služe identifikovanju putnika koji se odmah moraju poslati u karantin.

U principu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Njemačku i koji su boravili u rizičnom području (kategorija jedan do tri) u poslednjih deset dana prije ulaska, obavezni su na desetodnevni karantin. Karantin se može skratiti tek posle pet dana, ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikovati. Od karantina su u principu izuzeta poslovna putovanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.