“Kosovka djevojka” vraćena na zid hola Urgentnog centra
Foto: KCCG

“Kosovka djevojka” vraćena na zid hola Urgentnog centra

Novi direktor Urgentnog centra Nebojša Brnović vratio je bakrorez “Kosovka djevojka” na zid hola Urgentnog centra.

Iz Kliničkog centra potvrdili su ovu informaciju.

"Obavještavamo javnost da je slika „Kosovka djevojka“ postavljena u holu Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, na mjestu gdje se i nalazila do njegovog renoviranja. Radi se o djelu koje je Crveni krst SFRJ, kao simbol ove organizacije, 1975. godine poklonio tadašnjoj Opštoj bolnici "Dr Vukašin Marković", a današnjem Kliničkom centru Crne Gore. Djelo je replika dvorskog slikara Ferda Kikereca iz 1879. godine na kojoj je prikazana Crnogorka koja liječi ranjenog Crnogorca u bitci na Vučjem dolu. Ova slika je bila inspiracija Urošu Prediću za čuvenu sliku "Kosovka djevojka" koju je naslikao 1919. godine.

Slika je godinama bila u sali za sastanke da bi potom bila premještena u hol Urgentnog centra, gdje je pretrpjela značajna oštećenja zbog kojih je poslata na restauraciju", navodi se u saopštenju.

“Kosovka djevojka” bila je uklonjena iz hola Urgentnog centra krajem decembra 2016. na zahtjev tadašnjeg direktora Nermina Abdića.

Abdić je u januaru 2017. rekao da premještanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju.

Naglasio je tada da ju je sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena.

Klinički je sliku “Kosovka djevojka” dobio prije 46. godina na poklon od Crvenog krsta bivše Jugoslavije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.