Ilustracija

"Igra gušenja" na TikTok-u prouzrukovala smrt desetogodišnje djevojčice u Italiji, pokrenuta istraga

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu smrti desetogodišnje djevojčice koja je učestvovala u takozvanoj "igri gušenja" na društvenoj mreži TikTok.

Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt djevojčice Antonele, koja je izazvala gnijev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da TikTok, ako ne može sa sigurnošću da provjeri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.

Iako prema pravilima TikToka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije spriječila djevojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti, prenosi Beta.

Djevojčica iz Palerma u srijedu se zaključala u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata, učestvujući u izazovu na TikToku u kojem je cilj bio što duže ostati bez vazduha, prenosi Dojče vele.

Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvesnom stanju. Ljekari su se borili za njen život, ali nisu uspjeli da je spasu.

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.

Vlasti Italije su navele da na platformi TikTok "nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloljetnika" i osudile lakoću s kojom djeca mogu da se prijave na aplikaciju. TikTok, platforma za dijeljenje video sadržaja veoma popularna medju tinejdžerima širom svijeta, u vlasništvu je kineske kompanije Bajtdens (ByteDance).

U Evropi ima oko 100 miliona korisnika. "Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti", naveo je TikTok.

Roditelji djevojčice su rekli da nisu znali o čemu se radi i da im je njihova druga ćerka rekla da je Antonela igrala "igru gušenja".

Antonelin otac je rekao da je pretpostavljao da ona gleda plesne koreografije i druge video zapise na TikToku. Gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando napisao je da je u šoku,kao i vjerovatno čitav grad, i da je sada kasno za diskusiju o odnosu dejce i mladih prema društvenim mrežama, "posebno u vrijeme pandemije, koja je ljude još više gurnula u digitalnu komunikaciju".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.