Oko 100 demonstranata lišeno slobode u Minsku tokom prvih ovogodišnjih demonstracija
Foto: Reuters

"Nastavak protesta protiv vladavine Aleksandra Lukašenka"

Oko 100 demonstranata lišeno slobode u Minsku tokom prvih ovogodišnjih demonstracija

Bjeloruska policija je uhapsila oko 100 demonstranata u Minsku koji su prvi put protestovali u ovoj godini, tražeći ostavku autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Policija je navela da je uhapsila demonstrante koji su širom Minska formirali takozvane ljudske lance, javlja Asošiejted pres, prenosi Beta.

U ljudskim lancima je bilo do 30 demonstranata, navela je policija koja nije saopštila tačan broj uhapšenih.

Demonstranti su nosili crveno-bijele zastave koje su simbol opozicije i uzvikivali Lukašenku "Odlazi“.

Masovni antivladini protesti počeli su širom Bjelorusije posle predsjedničkih izbora 9. avgusta, zbog zvaničnih rezultata glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti nisu jenjavali mjesecima.

Protesti su počeli da slabe sa dolaskom izuzetno hladnog vremena u decembru, a prethodnih nekoliko nedelja ih nije bilo.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 30.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, ima podršku Rusije, dok za podsticanje protesta optužuje zapadne zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.