Krivokapić: Moramo sarađivati kao porodica da bismo obezbijedili hitnu, pravičnu i jednaku raspodjelu vakcina
Sastanak predstavnika Vlade Crne Gore i direktora Regionalne kancelarije SZO-a za Evropu

Sastanak predstavnika Vlade i direktora Regionalne kancelarije SZO-a za Evropu

Krivokapić: Moramo sarađivati kao porodica da bismo obezbijedili hitnu, pravičnu i jednaku raspodjelu vakcina

Tokom jučerašnjeg sastanka sa Hans Klugeom, direktorom Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić razgovarao je o modalitetima za jednaku i pravičnu distribuciju COVID-19 vakcina u Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana.

Ističući da vakcine protiv kovida nose potencijal da obuzdaju pandemiju, Krivokapić je naglasio da moramo sarađivati kao porodica kako bismo obezbijedili hitnu, pravičnu i jednaku raspodjelu i administriranje vakcina protiv kovida.

Premijer je naglasio da niko u tom procesu ne smije biti zaboravljen i da pandemiju možemo okončati na globalnom nivou, samo ukoliko je okončamo u svim pojedinačnim zemljama svijeta.

"Vlada Crne Gore ulaže enormne napore kako bi osigurala bezbjedne i djelotvorne vakcine kroz COVAX platformu, u konsultaciji sa EU, ali i u direktnim pregovorima sa proizvođačima", istakao je Krivokapić.

Regionalni direktor SZO za Evropu, dr Kluge rekao je da su međunarodna solidarnost, jednakost i zajedničko zastupanje ključni faktori u nabavci i distribuciji ograničenih količina vakcina na globalnom nivou.

"Svi ne mogu biti vakcinisani istovremeno, te je definisanje strateških prioriteta od krucijalne važnosti kako bi se osiguralo da prve, ograničene količine vakcina imaju najveći efekat u smislu smanjivanja slučajeva teškog obolijevanja i umiranja", naglasio je Kluge.

On je pozdravio opredjeljenje Vlade Crne Gore da reforma zdravstva bude fokusirana na građane i njihove potrebe, kao i na jačanje finansijske zaštite.

Kluge je posebno pohvalio izuzetne napore Vlade u pravcu digitalizacije kao načina prevazilaženja kompleksnih izazova u dijelu ljudskih resursa i tehnologije rada.

Učesnici sastanka su se složili da je vakcinacija protiv Covid-19 kompleksan poduhvat koji traži vrijeme.

"Do tada neophodno je insistirati na dosljednom sprovođenju provjerenih i djelotvornih mjera kako bi se sačuvali životi i zdravlje građana", saopšteno je iz Vlade Crne GOre.

Krivokapić je zahvalio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na snažnoj podršci u jačanju nacionalnih kapaciteta za djelotvoran odgovor na COVID-19, izražavajući nadu da će u predstojećem periodu saradnja biti produbljena i intenzivirana.

Aktivno učešće u sastanku uzele su Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja i Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija.

Sastanku je prisustvovala i Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.