Srzentić odala priznanje novinarima i novinarkama: Hvala vam na zalaganju i doprinosu koji dajete da naše društvo bude bolje
Srzentić

"Vlada će raditi na unapređenju ambijenta za rad medija"

Srzentić odala priznanje novinarima i novinarkama: Hvala vam na zalaganju i doprinosu koji dajete da naše društvo bude bolje

Duga i bogata istorija, 150 godina crnogorskog novinarstva, od prvog broja „Crnogorca“ nas čini izuzetno ponosnim i obavezuje da u javnom interesu kontinuirano snažimo ugled medijske profesije, jačamo medijski pluralizam i slobodu govora - navela je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić koja je čestitala svim novinarima i novinarkama Dan novinara Crne Gore.

"Sa punim uvažavanjem vaše novinarske profesije ovih dana upoznajem novinare i novinarke u Crnoj Gori kojima želim da, i, mimo ovog dana, ukažem poštovanje i divljenje prema poslu koji radite i koji doprinosi demokratizaciji crnogorskog društva, jačanju slobode govora, ali i crnogorskih institucija.Znam koliko vaš posao svakodnevno traži odricanja i koliko ste izloženi velikom broju informacija i dezinformacija, pritisku da brzo, profesionalno i blagovremeno informišete javnost, a da odgovorite novinarskim i profesionalnim standardima i koliko ste često zbog toga izloženi napadima i govoru mržnje u online prostoru.", navodi ministarska.

Medijska privreda, istakla je, nije ostala pošteđena krize koja nas je pogodila globalno usljed pandemije korona virusa.

"Vi ste radili svoj posao bez obzira na egzistencijalnu nesigurnost, intenzivniji radni tempo i pritisak uslijed izvještavanja o COVID-19 bez zaštitne opreme. Hvala vam na vašem zalaganju i doprinosu koji dajete da naše društvo bude bolje, da informacije dođu do građana, što nas kritikujete, podsjećate, podstičete da budemo bolji i otvarate teme koje čine da uprava bude efikasnija i u službi građana.

Kao ministarka zadužena za transparentnost i oblast medija, biću otvorena da vas čujem i otvorim dijalog za sve sugestije koje se tiču unapređenja zakonodavnog okvira i medijskog pluralizma.", poručila je ona.

I ne samo to, nego će, uvjerava Srzentić, tražiti načine da novinarima olakšaju, " posao i pristup informacijama, insistirati na najboljim rješenjima kroz Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama i jačanje transparentnosti institucija, čemu ću tokom mandata biti posebno posvećena.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Vlada Crne Gore će u 2021. godini  raditi na unapređenju ambijenta za rad medija stvaranjem uslova za održiv i nesmetan rad medija i medijskih organizacija i unapređenje položaja novinara.U narednom periodu, kroz seriju sastanaka, bićete pozvani da mi predstavite stanje u ovoj oblasti iz vašeg ugla, a zajedno ćemo raditi na rješenjima koja će unaprediti medijsku scenu i vaš položaj u njoj. Neophodna je uzajamna podrška institucija države i medija, a posebno novinara, kako bi svako u svom poslu bio još bolji“  saopštila je ministarka Tamara Srzentić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.