Bečić: Novinari da uživaju sva prava i slobode koja im pripadaju
bEČIĆ

Bečić: Novinari da uživaju sva prava i slobode koja im pripadaju

Erozija medijskih sloboda snažno je pogodila građane kojima su objektivni mediji i provjerene informacije neophodne, ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić povodom Dana novinara Crne Gore.

Bečić je čestitao Dan novinara svim medijskim poslenicima, sa željom da novinarska profesija dostigne nivo ugleda koji uživa u demokratskim i civilizovanim zemljama svijeta.

On je kazao da je Još od druge polovine 19. vijeka, novinarstvo nerazdvojan dio javnog i obrazovnog života Crne Gore, bilježeći i za generacije čuvajući spomen na sva dešavanja burnih epoha kroz koje su zemlja i građani prolazili.

Bečić je rekao da se nakon više od 150 godina postojanja, novinarska profesija u Crnoj Gori suočava sa brojnim izazovima, od socio-ekonomskih, bezbjednosnih, do – u novom tehnološkom dobu u koje smo stupili – pojavi lažnih informacija.

On je kazao da su nažalost napadi na novinare, među kojima se ističu oni na Oliveru Lakić, kao zločin protiv slobodne riječi koji se završio fatalnim ishodom u slučaju Duška Jovanovića, ali imna imovinu medijskih kuća, bili snažna karakteristika tranzicione epohe u kojoj živimo.

“Osim potrebe da se do kraja ispita pozadina pomenutih napada i ubistva i pred lice pravde izvedu njihovi izvršioci i nalogodavci, boriću se da se takvi događaji više ni u naznakama sličnosti ne ponove, već da ostanu u prošlosti”, poručio je Bečić, prenosi Mina.

On smatra da novo doba treba da ojača nastojanja cjelokupne medijske zajednice da se sa izazovima suočava časno i dostojanstveno, njegujući kult istine i pravdoljubivosti kao, ne samo svoj vrhovni cilj, već i sredstvo za postizanje pravovremeno i tačno informisanog građanina i slobodnog društva.

“Postizanje tog cilja nemoguće je bez socio-ekonomskog unapređenja života novinara, kao osnovnog preduslova njihovog rada, u čemu ćemo im, uvjeren sam, pomoći snaženjem institucija sistema”, rekao je Bečić.

On je ohrabrio objektivno i istraživačko novinarstvo, koje je, kako smatra, veoma važno za konsolidaciju demokratije kojoj smo posvećeni.

“uvjeren da će novinari u našoj državi u potpunosti uživati sva prava i slobode koja im pripadaju, još jednom čestitam svim medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore“, kazao je Bečić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.