Članovi Odbora za rodnu ravnopravnost iz redova opozicije

"Ne pominjite nas u saopštenju pripremljenom za zaštitu prava samo jedne od nas"

Opozicioni poslanice i poslanici koji su članovi Odbora za rodnu ravnopravnost obratili su se kolegama iz Odbora povodom saopštenja u vezi neprimjerene karikature minsitarke Vesne Bratić. Njihovo obraćanje prenosimo u nastavku u cjelosti.

"Karikatura koja se pominje u saopštenju je za svaku osudu ne samo u smislu povrede ženskih prava, već i u smislu ponižavanja svega ljudskog. Sa radom, i profesionalnim i političkim djelovanjem ministarke Bratić možemo da se slažemo ili ne i nastavićemo da kritikujemo sve što smatramo neprimjerenim u njenom radu, ali istinski smatramo da niko nema pravo da bilo koga, muškarca ili ženu ponižava na taj način. I tu nemamo dilemu.

Ono što ostavlja gorak ukus nakon čitanja saopštenja koje ste nam poslali je kvalifikacija i kvantifikacija prethodnih slučajeva ponižavanja naših poslanica koja se godinama unazad u kontinuitetu sprovode kako u javnosti tako i u samoj sali Parlamenta, o kojem niko od vas nikad nije imao apsolutno niti jednu jedinu riječ javno saopštenu, a kamoli saopštenje. Ovako kako je napisano izgleda da nas manje boli nego vas, a to je osnovna premisa nepoštovanja ljudskih prava.

Licemjerno je posmatrati godinama kako svaku ženu u političkom životu kontinuirano napadaju, ponižavaju, kako građani tako i NVO predstavnice, ćutati i ostavljati da ona to sama riješi. Ako ne vjerujete ukucajte u pretraživač imena Aleksandre Vuković ili Draginje Vuksanović pa ćete vidjeti o čemu govorimo. A onda od tih istih tražiti da potpišu saopštenje u kojem njih manje boli jer njih “nešto blaže” napadaju. Ko je mjerač duševne boli i koji se etalon koristi za mjerenje istog, da bismo znali ubuduće? I ima li veze politička partija kojoj pripadamo pa nas ipak malo manje boli kad smo predmet mnogo ogavnijih karikatura od ove?

I zato, insistiramo da ne budemo niti pomenute u saopštenju niti potpisnice ovog ovakvog saopštenja, pripremljenog za zaštitu prava samo jedne od nas, gdje se usputno pominju i naša imena u potpuno neprimjerenom obliku, a kako bi vaše saopštenje dobilo na snazi i napravilo privid jednakosti. Ovako, samo je jedna jednakija od ostalih i dok je tako nećemo biti dekor saopštenjima kojima se izigrava ravnopravnost.

Poslanice i poslanici opozicije, članovi Odbora za ravnopravnost: Aleksandra Vuković (DPS), Dragica Sekulić (DPS), Suzana Pribilović (DPS), Abaz Dizdarević (DPS), Vesna Pavićević (DPS), Bogdan Fatić (DPS), Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i Kenana Strujić Harbić (BS)".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.