Borel

Visoki predstavnik EU za za spoljnu politiku i bezbjednost.

"Saradnjom EU i SAD do rezultata i na Balkanu"

Evropska unija je spremna da s novim predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom obnovi strategijsko partnerstvo da bi se dobili rezultati u očuvanju mira i bezbjednosti od Zapadnog Balkana do Istočnog Sredozemlja i Ukrajine izjavio je danas Žozep Borel, visoki predstavnik EU za za spoljnu politiku i bezbjednost.

"Nema sumnje da SAD igraju suštinsku ulogu u očuvanju mira i bezbjednosti, takođe i evropske, i zato moramo zajedno raditi na mnogim mjestima na našem kontinentu", istakao je šef Evropske službe za bezbjednost i međunarodne odnose.

Borel je rekao da EU i SAD, "kao globalni partneri, moramo produbiti dijalog i saradnju na svim područjima, uključujući oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom, i na širem polju nadzora neširenja naoružanja.., a uskoro ćemo pokrenuti raspravu o svim pitanjima odnosa s Kinom".

Naglasio je da "snažna i sposobna Evropa nije suparnik u transatlantskom savezništvu, već preduslov za to" i da jačanje odbrambene sposobnosti članica EU "jača to savezništvo i doprinosi podijeli troškova na dvije strane Atlantika".

Borel je rekao da je "tehnologija sad dio spoljne politike" i zatražio razvijanje zajedničkog EU-SAD programa visoke tehnologije, uspostavljanje jasnih pravila i odgovornosti velikih svjetskih onlajn platformi, "poštenog oporezivanja" i sprječavanja "tržišnog izvitoperavanja".

Borel je posebno ukazao na to da se Bajden, preuzimajući dužnost u Bijeloj kući, usredsredio na "izlječenje podijeljene nacije" i poručio da će SAD u svetu "igrati vodeću ulogu ne primjerom svoje moći, već snagom svog primjera.. da želi da popravi naše savezništvo".

Borel je podsjetio da je transatlantsko savezništvo više nego ijedno drugo oblikovalo svjetske odnose i poredak.

Takvo savezništvo EU-SAD je, smatra Borel, "bitno ne samo za bezbjednost i boljitak obje strane Atlantika, već i za održanje svjetskog poretka zasnovanog na demokratiji, vladavini prava i multilateralizmu".

Rekao je da "EU i SAD moraju da vuku sve u istom pravcu pri rješavanju sve većeg broja sukoba i geopolitičkih zategnutosti, tako da se utvrde zajedničke norme za 21. vijek, i oblikovati i jačati multilateralni poredak".

Borel je iznio da je u saradnji s Evropskom komisijom izradio cjelovit "program svjetskih promjena EU-SAD" o predvođenju ekološko-klimatskog preobražaja, suzbijanju korona virusa i jačanju javnog zdravstva, trgovine i tehnologije, globalnog djelovanja i bezbjednosti.

Naveo je da je "svijetu potrebno američko i evropsko vodjstvo protiv pandemije KOVID-19 i u oblikovanju svjetskog oporavka, a idućih nedelja i mjeseci mi s obje strane Atlantika na to ćemo se usredsrediti".

Borel je upozorio da "svi možemo vidjeti kako pandemija i njome izazvano urušavanje ekonomije stvaraju savršeno plodno tle za populizam, ekstremističke ideje i otud za podjele i društvene bune".

Napad pristalica bivšeg predsjednika SAD, Donalda Trampa, 6. januara na američki Kongres je bio "zvono za budjenje svih u svijetu koji se zalažu za demokratiju", ukazao je Borel i naglasio da se "moramo boriti protiv lažnih vijesti i nejednakosti da bi prevladala riječ demokratije... koja je dragocjena, ali ranjiva".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.