LP: Sramne prijetnje Krivokapića prosvetarima, nekad mu nijesu smetali protesti
Liberalna partija

LP: Sramne prijetnje Krivokapića prosvetarima, nekad mu nijesu smetali protesti

Konvencija 87 o slobodi udruživanja i zaštita prava na organizovanje Međunarodne organizacije rada, predstavlja stub i obavezu svih država da se pridržavaju i da poštuju međunarodno priznate i usvojene postulate. U ovom trenutku važno je podsjetiti donosioce odluka da je Crna Gora ratifikovala ovu konvenciju 3. Juna 2006. godine, te samim tim mora poštovati istu, saopšteno je iz Liberalne partije.

"Svojom agresivnom prijetnjom prosvetarima, premijer Crne Gore, grubo je prekršio nekoliko međunarodnih konvencija koje se odnose na pravo na udruživanje, pravo na štrajk a takođe i osnovno ljudsko pravo, pravo na rad! Ali osim toga, on je prekršio i veliki broj zakona Crne Gore, kao što je Zakon o štrajku, pa i sam Ustav Crne Gore, ali ovo već ne čudi, jer u toku svoje vladavine (nešto oko 2 mjeseca) nije ispoštovao niti jedan Zakon Crne Gore. Podsjećamo da u Crnoj Gori postoji nezavisne organizacije koje se bave zaštitom prava zaposlenih, to su Sindikati, posjećamo da postoji civilni sektor i druge organizacije koje su kao npr Sindikati nezavisni, reprezentativni i socijalni partneri, te samim tim se moraju uključiti u ovakve pregovore i ovu problematiku", kažu iz LP.

Napominju Krivokapića da za rješavanje ovakvih situacija ne postoji u demokratskoj praksi termin vikanje na prosvjetare, već postoji termin dijalog, koji je okosnica svakog demokratskog društva.

"Iako možda nije bio najbolji, do 30.08.2020 godine, Crna Gora se navodila kao primjer uspješnog uključivanja aktera u proces dijaloga. Od formiranja nove Vlade Crna Gora se posmatra kao primjer negativne prakse i totalnog mraka i nestanka dijaloga. Vidjećemo kako će i međunarodna zajednica ocijeniti sve to jer u vremenu kakvo jeste, odstupiti od dijaloga šalje zemlju samo u jednu stranu, a to je propast! A nadamo se i podržavamo obije sindikalne centrale, da se oglase i da se konačno pozicioniraju u novonastaloj situaciji i zaštite zaposlene u Crnoj Gori! 

Zašto Premijer nije prijetio svojim liderima kada su predvodili litije? Zašto tada nije pozvao d se smanje plate svima koji su napuštali svoja radna mjesta i tjerali djecu da se priključe istim? Ipak, u sistemu kakav postaje Crna Gora zabranjeno je iskazati nezadovoljstvo štrajkom zbog visine zarada, ali je veoma poželjno i prihvatljivo da vjersku problematiku rješavamo na ulicama", kažu iz LP.

Prema njihovim riječima, prijetnjama koje su se mogle čuti, uvodi se novi metod upravljanja prisila, koju ako ne budu slušali slijedi odmazda.

"Vjerovatno se ponosi činjenicom da ovaj način upravljanja upravo počinje sa stubom razvoja svake države, prosvjetarima. Nadamo se da je bio samo loš dan za Premijera, i da će uputiti izvinjenje svim prosvjetarima, i da će konačno početi da razmišlja kao Zdravko Krivokapić prije litija i prije titule Premijera jer je i on tada bio profesor, pa i možda nekad uputio bunt protiv sistema! Tad nisu smetali štrajkovi i protesti, a sad smetaju. Ali kako on, tako i većina njegovih apostola je zaboravilo šta su bili i gdje su radili pa su većinu svojih kolega odstranili i ponizili. No, zemlja je okrugla, ničija nije vječno gorela pa će im se isto vratiti", zaključio je Krivokapić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.