Sačuvati stabla skadarskog hrasta i brijestova tokom planirane rekonstrukcije

Sačuvati stabla skadarskog hrasta i brijestova tokom planirane rekonstrukcije

Crnogorsko društvo ekologa je Upravi javnih radova i Opštini Danilovgrad dostavilo zahtjev da se stabla skadarskog hrasta i brijestova koja se nalaze na lokalnom puta preko Martinića, (Spuž - Martinići – Danilovgrad) sačuvaju tokom planirane rekonstrukcije, te da se put i izvođenje radova prilagode stablima na način kojim bi ona bila sačuvana.

Naime, CDE je terenskim obilaskom navedene dionice evidentiralo sedam stabala skadarskog hrasta, koji se nalaze u putnom pojasu.

"Napominjemo da je riječ o jedinoj zakonom zaštićenoj vrsti hrasta u Crnoj Gori.  Šume skadarskog hrasta su nekada pokrivale velike površine od Bjelopavlićke ravnice do okoline Skadarskog jezera i rijeke Bojane. Međutim, djelovanje različitih ljudskih faktora je dovelo do toga da su  danas ove šume svedene uglavnom na pojedinačna stabla.

Kako se sedam pomenutih stabala nalaze unutar markacija koje označavaju zonu radova na rekonstrukciji puta, izražavamo zabrinutost da će stabla biti posječena, a posebno imajući u vidu da ona predstavljaju rijedak izvor sjemena koje je neophodno za obnovu šuma skadarskog hrasta", kažu iz CDE.

Dodaju da se na tom putu nalazi se još nekoliko stabala od velike ekološke, a prije svega ambijentalne i pejzažne vrijednosti i to  dva stabla brijesta stara preko 50 godina.

"Osim njih trasu ovog puta obilježavaju drvoredi hrastova koji formiraju svojevrsni tunel koji daje posebnu draž prostoru, štiti saobraćajnu infrastrukturu i podstiče mještane na češću upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva.Ove neophodne aktivnosti će dati lokalni put koji ima veću vrjednost, pejzažno će biti atraktivan i povoljan za biciklizam.

Ističemo da se lokalna zajednica, odnosno vlasnici imanja na kojima se nalaze hrastovi, zalažu za njihovo očuvanje te protive njihovoj sječi", kažu iz CDE.

Dodatno, imajući u vidu biološki, ekološki, ambijentalni i monumentalni značaj i starost ovih stabala, smatraju da ona treba da dobiju poseban status brige u Parku prirode “Rijeka Zeta”.

"Zato očekujemo da će predstavnici Uprave javnih radova zajedno sa Opštinom Danilovgrad, razumjeti važnost ovog pitanja i da će donijeti odluku u skladu sa principima održivog razvoja, očuvanja prostora i ekosistemskim uslugama ovog kraja.  Samo kada su ustanove i građani na istom zadatku dolazi do sinergije koja garantuje bogatstvo zajednice", zaključuju iz CDE.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.