Razmotriti otvaranje avio linije Skoplje - Podgorica
Sa sastanka

Prijateljski odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije da budu primjer drugim zemljama Z. Balkana

Razmotriti otvaranje avio linije Skoplje - Podgorica

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović ugostio je danas u vili "Gorica" ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija.

U razgovoru sa ministrom Osmanijem Abazović je iskazao zadovoljstvo što nakon online razgovora sa prvim potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Artanom Grubijem, prijema u Vladi ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajla Trpkoskog, ima priliku da u vili ,,Gorica" ugosti i ministra vanjskih poslova susjedne i prijateljske zemlje, saopšteno je iz kabineta Abazovića.

 Abazović je kazao da je ova posjeta važna i zbog toga što predstavlja prvu diplomatsku posjetu Crnoj Gori otkad je stupila na dužnost 42. Vlada Crne Gore.

On je naveo da je to najbolji pokazatelj prijateljskih odnosa koje baštine Crne Gora i Republika Sjeverna Makedonija, kao i da to treba da bude primjer svim drugim zemljama na Zapadnom Balkanu. 

U osvrtu na regionalna dešavanja, Abazović je kazao da Crna Gora i Sjeverna Makedonija emituju prijateljsku notu koju treba da slijede i ostale zemlje regiona.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je naveo da je socijalna ventilacija potrebna svim državama Zapadnog Balkana, te da pomirenje nije samo kad damo ruku jedni drugima, već i kad vjerujemo jedni drugima. 

Na početku razgovora ministar Bujar Osmani je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je delegacija koju predvodi prva posjetila Crnu Goru otkad je izabrana nova Vlada i čestitao potpredsjedniku Abazoviću stupanje na tu dužnost. 

Ministar vanjskih poslova Osmani je kazao da Sjeverna Makedonija i Crna Gora imaju intezivan i tradicionalno prijateljski odnos, te da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. 

"U srdačnom i prijateljskom razgovoru ministar Osmani je istakao da dvije zemlje, kao članice NATO alijanse, treba da sarađuju i u smislu očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Takođe, sagovornici su se usaglasili da Crna Gora i Sjeverna Makedonija treba da razmjenjuju iskustva reformi na putu pristupanja Evropskoj uniji, kao zajedničkom spoljnopolitičkom cilju", saopšteno je iz kabineta Abazovića.

Abazović i Osmani su se saglasili da Crna Gora i Sjeverna Makedonija dijele slične unutrašnje probleme, te da razmjenom iskustava mogu učiti jedni od drugih.

"Sagovornici su konstatovali da Vlade dvije zemlje treba posebno da razmotre otvaranje avio linije Skoplje - Podgorica i da bi infrastrukturna povezanost bila dobra za poboljšanje saradnje na polju turizma. U tom smislu, sagovornici su se složili da u cilju bolje povezanosti treba da iskoriste fondove koje im se nude, kako bi na što bolji način konektovali građane dvije zemlje. Na kraju razgovora, potpredsjednik Abazović i ministar Osmani su bili jedinstvenog stava da je međusobno povjerenje ključ uspješne saradnje.", saopšteno je.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.