SNP: Namjera Ustavnog suda još jedan pokušaj državnog udara
SNP

SNP: Namjera Ustavnog suda još jedan pokušaj državnog udara

Namjera Ustavnog suda da natjera Skupštinu Crne Gore da se u roku od 15 dana izjasni o predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu može se smatrati još jednim pokušajem državnog udara. Ovog puta on je došao od institucije čiji bi osnovni zadatak trebalo da bude očuvanje i poštovanje ustavnosti i zakonitosti, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije(SNP).

Kako ističu iz SNP-a, indikativno je da je u slučaju odluka o izmjenama Poslovnika Skupštine i o izboru članova Državne izborne komisije ostavljen uobičajeni rok od 30 dana.

"Šta je motivisalo članove Ustavnog suda da pribjegnu ovakvom neprincipijelnom djelovanju, tj. pokušaju opstrukcije rada najvišeg zakonodavnog doma u državi? Jasno je da je Ustavni sud ovakvim političkim i selektivnim postupcima želio da nanese štetu Skupštini Crne Gore i novoj parlamentarnoj većini, kako bi se dodvorio svojim nalogodavcima iz Demokratske partije socijalista, koja je zajedno sa ostalim opozicionim partijama i pokrenula provjeru ustavnosti pomenutih odluka", navodi se u saopštenju.

Iz ove partije ističu da, takvo "pristrasno i ničim opravdano postupanje Ustavnog suda postaje jasnije kada se zna da je sudija Hamdija Šarkinović otišao u starosnu penziju, kao i da 9. februara uslove za istu ispunjava i sutkinja Mevlida Muratović, te da se na taj način dovodi u pitanje potreban broj glasova za odlučivanje u Ustavnom sudu".

"Nakon kritika koje su se čule juče iz redova parlamentarne većine, predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović produžio je rok za dostavljanje odgovora na inicijativu u vezi sa odlukom o formiranju Odbora za izborno zakonodavstvo na mjesec dana, potvrđujući tako i sam da je riječ o pokušaju blokade rada Skupštine", dodaju iz SNP.

SNP se kako se ističe u saopštenju, zalaže za apsolutno poštovanje zakonskih i ustavnih procedura i smatra da se više ne smije desiti da politički instruisane institucije poput Državne izborne komisije i Ustavnog suda pokušavaju da utiču na neizbježne političke procese u državi.

"Takav luksuz više se ne smije dozvoliti nikome, a zakonito djelovanje mora postati princip kojeg će se pridržavati svi, bez razlike", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.