Rajzing Rajnke: Iz različitosti proističe snaga

"Kad kohabitacija ne uspije svi gube"

Rajzing Rajnke: Iz različitosti proističe snaga

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke pozvala je građane Crne Gore da udvostruče napore i prihvate one za koje misle da se razlikuju od njih, jer, kako je poručila, iz različitosti proističe snaga.

Ona je ocijenila da je vrijeme da se vidi više saradnje u upravljanju, kako u SAD tako i u Crnoj Gori.

"Iskreno, željela bih da vidim da tranzicija vlasti u mojoj zemlji protiče jednako glatko kao i tokom više od 200 godina, iako su se, srećom, naše institucije održale. Kad kohabitacija ne uspije, kad političari ne mogu da postignu kompromise, kada politika nadvlada upravljanjem – svi gube", poručila je Rajnke, dodajući da su nedavni parlamentarni izbori u Crnoj Gori važan i ohrabrujući korak u pravcu zrelosti crnogorskog sistema vlasti, prenosi portal "Pobjeda".

Osvrćući se na današnje polaganje zakletve novog predsjednika SADD žo Bajdena, navela je da se Amerika nalazi na prekretnici.

"Kako se naše društvo sve više dijelilo i polarizovalo, dogodio se, do tada nezamisliv, napad na američki Kapitol čiji je cilj bio da onemogući naše zakonodavce da potvrde rezultate izbora – što je ostavilo mene, mnoge moje kolege Amerikance i naše prijatelje širom svijeta zapanjene.Teška srca prepoznajem slične društvene podjele ovdje u Crnoj Gori. Te podjele – narativ o krivici i prijekoru „nas“ nasuprot „njima“ – ostavljaju naša društva slabijima, nespremnijima i manje sposobnima da odgovore na izazove, kako unutrašnje tako i spoljne", istakla je Rajnke.

Kako je dodala, tokom boravka u Crnoj Gori, često su je pitali da li favorizuje staru ili novu vladu. Objasnila je da SAD ne favorizuju određene vlade niti određene političke stranke.

"Sjedinjene Države favorizuju demokratiju i sarađujemo sa demokratski izabranim vladama. Podržavamo “vladu naroda, od naroda, za narod”, kako je rekao predsjednik Linkoln. Američka posvećenost podršci i unapređenju demokratije u zemlji i inostranstvu je to što nas vodi da doprinesemo sposobnosti Crne Gore da ojača vlastitu demokratiju. Američka ambasada u Podgorici radi na jačanju slobode medija i slobode govora podržavajući slobodu i nezavisnost medija i jačanju medijske pismenosti, tako da građani mogu imati pristup činjenicama i vijestima i donositi na tačnim informacijama zasnovane odluke o stvarima koje utiču na njihov život", ukazala je Rajnke.

Ističe da SAD podržavaju i slobodu okupljanja i javnog izražavanja, radeći sa policijskim službenicima kako bi na odgovarajući način sprovodili svoja ovlašćenja, poštujući osnovne slobode i prava građana da se okupljaju i javno izražavaju svoje stavove, uz održavanje zakona i reda.

"Podržavamo jačanje vladavine prava kroz osposobljavanje istražitelja, tužilaca i sudija da poboljšaju svoju sposobnost primjene pravde za sve građane suprotstavljanjem pošastima korupcije i organizovanog kriminala. Promovišemo toleranciju, ljudska prava i inkluzivnost kroz rad s nevladinim organizacijama", kazala je američka ambasadorka.

Uloga Kamale Haris razlog za slavlje

Podsjetila je da Džo Bajden danas polaže svečanu zakletvu kao 46. predsjednik SAD.

"Prisustvovaćemo takođe i zakletvi naše 49. potpredsjedniceKamale Haris, koja će ući u istoriju kao prva žena, prva Afroamerikanka i prva osoba azijskog porijekla koja je zauzela tu poziciju. Ovaj ključni momenat u našoj demokratiji razlog je za slavlje. Vjerujem da je trenutak još jednom da potvrdimo našu zajedničku posvećenost demokratiji, uključujući podršku ključnim demokratskim principima: mirnoj tranziciji vlasti, slobodi govora i građanskom konceptu države", poručila je Rajnke.

Važno je, kako je rekla, da ponovo potvrdimo posvećenost slobodi govora.

"Međutim, to nije apsolutno pravo – kada govor podstiče na nasilje, ne može biti zaštićen. Naša je zajednička odgovornost da se uključimo u produktivnu, konstruktivnu javnu raspravu. Posebno sam obeshrabrena kad vidim nešto što mi se čini u posljednje vrijeme kao eksplozija ekstremističke, mizoginske, retorike mržnje usmjerene prema novinarima, aktivistima, javnim osobama, pa čak i običnim građanima – posebno na društvenim mrežama. Što imamo od međusobnog zasipanja uvredama i prijetnjama? Moramo ponovo da učimo kako da komuniciramo sa onima koji misle drugačije od nas i da sa njima tražimo zajednički jezik", rekla je Rajnke.

Ona je naglasila da SAD odavno prihvataju građanski koncept države i multikulturalizam. Prema njenim riječima, to je jedna od karakteristika njene zemlje na koju je najponosnija, jer, bez obzira gdje neko bio rođen, može biti jednako Amerikanac kao i potomci prvih doseljenika.

"Inkluzivnost i različitost nisu samo lijepe riječi – kad u potpunosti prihvatimo ove koncepte to dovodi do jačih, konkurentnijih i uspješnijih društava", istakla je Rajnke.

Naglasila je da je na početku nove godine potrebno da se zajednički obavežemo da ćemo raditi na usavršavanju naših demokratskih sistema, sa izazovima koje ćemo sresti na tom putu koji služe samo jačanju naše zajedničke odlučnosti.

"Istovremeno, u nedjeljama i mjesecima pred nama, radujem se nastavku jačanja naših bilateralnih veza, zasnovanih na zajedničkim vrijednostima i vjeri u demokratske principe. I dok Sjedinjene Države danas inaugurišu našeg novog predsjednika, optimistična sam da će moja zemlja početi da se oporavlja i da će naša demokratija i dalje trajati", zaključila je Rajnke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.