Rojters: Pandemija koronavirusa mogla bi da pokrene neophodnu reformu SZO-a
Svjetska zdravstvena organizacija

Rojters: Pandemija koronavirusa mogla bi da pokrene neophodnu reformu SZO-a

Pandemija kovida-19 mogla bi da bude pokretač neophodnih reformi Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kao što je nuklearna katastrofa u Černobilu 1986. podstakla hitne promjene u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), javlja Rojters pozivajući se na ocjene nezavisnog odbora koji istražuje globalni odgovor na koronavirus.

Odbor je, kako navodi agencija, osnovan da istraži globalno reagovanje na koronavirus, a zaključio je da SZO nema dovoljno ovlašćenja i sredstava, kako da joj je neophodna korenita reforma kako bi efikasno odgovarala na smrtonosne zaraze.

Jedna od ocjena odbora je da su kineski zvaničnici u januaru prošle godine morali da primijene oštrije mjere u javnom zdravstvu da bi suzbili širenje epidemije. Istovremeno, odbor je kritikovao SZO što pandemija nije proglašena prije 30. januara.

Predsjedavajuća odbora, nekadašnja predsjednica Liberije Elen Džonson Serlif ukazala je kako članice SZO očekuju da ta organizacija vodi krizu, a joj daju "premalo ovlašćenja i finansija“ da taj posao obavlja kako se očekuje.

Sjedinjene Američke Države su prošle godine uskratile finansiranje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, optužujući SZO da je u početku pandemije bila sklona i tolerantna prema Kini, što je su čelnici SZO odbacili.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.