1, 7 miliona eura za savjetodavnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u CG
Ilustracija

Počela implementacija projekta „Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise“

1, 7 miliona eura za savjetodavnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u CG

Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) otpočelo je implementaciju projekta „Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise“ u okviru Godišnjeg akcijskog programa Instrumenta za pretpristupnu podršku IPA za 2016. godinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sveobuhvatni cilj projekta je pružanje savjetodavne podrške mikro, malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori kroz Program savjetodavne podrške za mala i srednja preduzeća koji sprovodi Evropske banke za obnovu i razvoj.

"U okviru posebne komponente projekta predviđeno je jačanje kapaciteta Ministarstva ekonomskog razvoja u pogledu saradnje sa malim i srednjim preduzećima, kao i uspostavljanje Jedinstvene kontaktne tačke za biznis informacije razvojem integrisane IT platfome. Jedinstvena kontaktna tačka za biznis informacije ima za cilj da preduzetnicima i ostalim privrednim akterima omogući centralizovanu bazu i jednu adresu kojoj se mogu obratiti za sve informacije, savjete i pomoć", navode iz Ministarstva.

Projekat je kako dodaju finansiran u okviru Instrumenta pretpristupne podrške IPA II 2014 – 2020. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,747,000 eura, od čega sredstava EU IPA podrške iznose 1,260,000 eura, nacionalno ko-finansiranje 140,000 eura i kontribucija Evropske banke za obnovu i razvoj iznosi 347,000 eura.

"Program podrške EBRD-a za podršku malim i srednjim preduzećima (EBRD Advice for Small Businesses in Montenegro) uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument pretpristupne podrške IPA 2016 za sektor Konkurentnost i inovacije, ima za cilj povezivanje preduzeća sa domaćim i međunarodnim konsultantima u cilju razvoja poslovanja, unapređenja konkurentnosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu i sticanje znanja o najboljim praksama u okviru specifičnih djelatnosti preduzeća. Ovaj vid podrške biće usmjeren ka svim kategorijama malih i srednjih preduzeća, uključujući mikro preduzeća koja nastoje da prošire poslovanje, kao i preduzeća koja teže međunarodnom poslovanju", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Posredstvom Instrumenta pretpristupne podrške IPA 2014 – 2020, Evropska unija je uložila preko 8 miliona eura za jačanje konkurentnosti i inovativnosti privrednih aktera u Crnoj Gori kroz tehničku pomoć, nabavku opreme za jačanje administrativnih kapaciteta i grant finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Kako se dodaje, u narednom periodu planirano je ugovaranje preko 4 miliona eura IPA podrške koja će između ostalog biti usmjerana na razvoj ženskog preduzetništva, jačanje konkuretnosti i inovativnosti privatnog sektora sa ciljem poboljšanja poslovnog okruženja, kao i pružanja opipljive podrške u konkurentnim sektorima koji su definisani Strategijom pametne specijalizacije 2019 – 2023.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.