Radnici KAPa spremaju tužbu zbog neiskorišćenih odmora

Radnici KAPa spremaju tužbu zbog neiskorišćenih odmora

Oko 200 radnika Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju predaće u februaru tužbu Privrednom sudu, kojom će tražiti isplatu godišnjih odmora od 2013. godine do danas, saopštio je Danu njihov predstavnik Miroslav Jović.

Kako piše list, Jović je to pitanje pokrenuo prije mjesec, međutim, nakon što su počeli da pripremaju spiskove radnika koji će tražiti isplatu godišnjih odmora, a za to se pročulo u kompaniji, Jović je dobio otkaz.

Stečaj u KAP uveden je polovinom 2013. godine i radnici u toj aluminijumskoj fabrici od tada nijesu imali godišnji odmor. U početku su imali šest dana slobodno, a kasnije 12, kao zamjenu za korišćenje godišnjeg odmora.

Proizvodnju u KAP-u, shodno ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, organizuje Uniprom, firma u vlasništvu Veselina Pejovića.

Uniprom je kupio imovinu KAP-a za 26,7 miliona EUR, a proizvodnju organizuje od jula 2014. godine. Radnici se vode kao radnici KAP-a u stečaju, a ne Uniproma.

Za 200 radnika, kako je procijenio, biće potrebno oko četiri miliona EUR da se isplati za godišnje odmore koje nijesu koristili.

Jović je kazao da su prethodnih godina odbijani zahtjevi radnika za korišćenjem odmora, uz obrazloženje da su oni radnici KAP-a u stečaju i da sve do okončanja stečajnog postupka ne mogu koristiti parvo na godišnji odmor.

“Nama je povrijeđeno jedno od osnovnih ustavnih prava, a to je pravo na odmor. Član 79 Zakona o stečaju, na koji se poslodavac poziva, predviđa da imamo pravo na zaradu i druga prava, među kojima je i pravo na odmor. Naša prava su ista kao i prava svih drugih radnika, bez obzira da li se nalazimo u stečaju ili ne. Moje nastojanje da ostvarim pravo na odmor rezultiralo je otkazom”, saopštio je Jović.

On je naveo da je, zajedno sa kolegama, odlučio da naprave spisak i zajedno pred Privrednim sudom traže naknadu za neiskorišćene godišnje odmore. U tu svrhu su angažovali i advokata.

“Međutim, direktor Nebojša Dožić i menadžment su procijenili da smo se moje kolege i ja previše drznuli i otišli predaleko u traženju svojih prava, pa su odlučili da to sasijeku u korijenu tako što su mi dali otkaz. Ipak, mi smo odlučni da istrajemo u namjeri da ostvarimo prava koja imamo po zakonu”, poručio je Jović.

Radnici KAP-a su od 2013. godine bez odmora. Inspekcija rada je donijela mišljenje po kojem smatra da radnici nemaju pravo na korišćenje godišnjeg odmora.

U članu 79 Zakona o stečaju, kako je Danu kazala predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović, piše da radnici u stečaju imaju pravo na isplatu zarade i doprinosa.

Ne piše da imaju pravo na odmor, ali ni da ga nemaju, a nadležne institucije su to tumačile da radnici KAP-a nemaju parvo na odmor.

Obradović je 2015. godine tražila da radnici imaju godišnje odmore, ali je takođe dobila otkaz.

Prije tri godine Zakon o stečaju je izmijenjen u tom dijelu i sada svi radnici firmi u stečaju imaju pravo na odmor, ali se taj akt odnosi na firme u koje je uveden stečaj nakon što je donesen zakon. Ne može se retroaktivno primjenjivati.

Dan/Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.