Šef SZO osudio „egoistički“ stav bogatih zemalja, jednoj siromašnoj zemlji dato samo 25 doza vakcine

Šef SZO osudio „egoistički“ stav bogatih zemalja, jednoj siromašnoj zemlji dato samo 25 doza vakcine

Šef Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je da će se svijet suočiti sa "katastrofalnim moralnim neuspjehom" ako bogate zemlje prigrabe vakcine protiv Kovida-19 na uštrb siromašnih zemalja.

„Treba da budem otvoren. Svijet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspjeha, čija cijena će biti plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama svijeta“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na otvaranju virtuelnog sastanka upravnog odbora organizacije u Ženevi.

On je osudio „egoistički“ stav bogatih zemalja i oštro kritikovao proizvođače vakcina, koji traže regulatorna odobrenja u bogatim zemljama radije nego da podnesu svoje podatke Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da dobiju zeleno svijetlo za upotrebu njihove vakcine na svjetskom nivou.

Ocijenivši da je kompromitovan ravnopravan pristup vakcinama protiv koronavirusa širom svijeta, on je rekao da je 39 miliona doza vakcina protiv koronavirusa dato u svijetu u 49 bogatih zemalja.

On je naveo primjer da je jednoj siromašnoj zemlji dato samo samo 25 doza.

„Ne 25 miliona, ne 25.000, nego samo 25“, rekao je Tedros, ne navodeći o kojoj zemlji je riječ.

Tedros je pohvalio naučno dostignuće proizvodnje vakcina za manje od godinu dana od izbijanja pandemije u Kini. Istovremeno je ukazao da iako neke zemlje daju uvjeravanja o ravnopravnom pristupu vakcinama, one daju prioritet svojim sporazumima sa proizvođačima, čime podižu cijene i pokušavaju da zaobiđu red.

Rekao je da su 44 sporazuma potpisana u 2020. između tih zemalja i proizvođača i najmanje 12 od početka godine.

Po njegovim riječima, situacija se dalje pogoršava time što su proizvođači dali prioritet za odobrenje tih vakcina regulatornim tijelima u bogatim zemljama gdje je dobit najviša, umjesto da podnesu kompletne podatke SZO.

„Taj egoističan pristup ne samo da ugrožava najsiromašnije i najosjetljivije u svijetu, nego je takođe osuđen na neuspjeh“, upozorio je on.

„Takvo djelovanje će samo produžiti pandemiju i naše patnje, kao i restrikcije potrebne da se ona suzbije“, rekao je Tedros.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.