Crna Gora i Slovenija razvile zavidnu odbrambenu saradnju koja doprinosi uspješnoj nadgradnji oba sistema

Injac sa ambasadorom Preskerom

Crna Gora i Slovenija razvile zavidnu odbrambenu saradnju koja doprinosi uspješnoj nadgradnji oba sistema

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregorom Preskerom i izaslanikom odbrane kapetanom bojnog broda Borisom Geršakom.

Iskazavši zadovoljstvo susretom, Injac je naglasilada su Crna Gora i Republika Slovenija države koje tradicionalno njeguju bliske prijateljske odnose, uključujući i odličnu saradnju u regionalnim inicijativama.

"Saradnja Crne Gore i Republike Slovenije uvijek je bila od posebnog značaja na putu realizacije crnogorske reformske i integracione agende", istakla je Injac.

Posebno je naglasila ulogu Slovenije u sveobuhvatnom napretku regiona, imajući u vidu njeno aktivno zalaganje za uspješnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO. .

"Injac je izrazila zadovoljstvo uspješnošću zajedničkog doprinosa Vojski dvije države u Multinacionalnoj borbenoj grupi u Letoniji u okviru Ojačanog prisustva na istoku (eFP). Ministarka je ukazala na važnost daljeg unapređenja sadržajne bilateralne saradnje, kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, zajedničkih obuka, kao i u okviru regionalnih inicijativa", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.  

Injac je izrazila zadovoljstvo pozivom slovenačkog kolege da posjeti Sloveniju, uz očekivanje da će sastanak doprinijeti jačanju savezničkih veza u okviru sistema kolektivne bezbjednosti, kao i regionalnoj stabilnosti.

Ambasador Presker uputio je srdačne čestitke ministarki Injac na imenovanju na funkciju ministra odbrane i istakao da su Crna Gora i Republika Slovenija razvile zavidnu odbrambenu saradnju koja doprinosi uspješnoj nadgradnji oba sistema.

Presker je naglasio da Republika Slovenija ostaje posvećena razvoju sveukupnih odnosa sa Crnom Gorom, što podrazumijeva i blisku saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga.

Presker je dodao i da su novi bezbjednosni izazovi sa kojima se svi saveznici susreću, prilika za iznalaženje inovativnih rješenja kroz aktivnu i koordinisanu saradnju.

Presker je, takođe, ukazao na važnost ustupanja podmornice tipa P-911, koja danas predstavlja značajan muzejski eksponat u Sloveniji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.