Saradnici Navljanog: Ne dozvoljavaju mu da vidi advokate
Aleksej Navaljni

Počelo suđenje ruskom opozicionaru

Saradnici Navljanog: Ne dozvoljavaju mu da vidi advokate

Saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog izjavili su da je njegovo hapšenje po dolasku u Moskvu nezakonito i da mu je policija uskratila kontakt sa advokatima. Suđenje Navaljnom je počelo u Moskvi, objavila je njegova portparolka Kira Jarmiš na Tviteru. Ona je takođe navela da iako su sudije rekle da je suđenje "otvoreno i javno", nikoga ne puštaju u sudnicu, uključujući i novinare.

"On je nezakonito pritvoren, ne dozvoljavaju mu da vidi advokate“, saopštila je Navaljnova organizacija Fond za borbu protiv korupcije.

Navaljnova portparolka Kira Jarmiš je navela da je dvojici njegovih savjetnika dozvoljeno da uđu u zgradu policijske stanice Himki, na periferiji Moskve, gdje je pritvoren ruski opozicionar.

"Ali, nije im dozvoljeno da vide Alekseja“, napisala je portparolka na Tviteru.

Jedna od advokata Olga Mihailova izjavila je radiju Eho Moskve da policija "krši zakon sprječavajući branioce“ da vide Navaljnog.

Suđenje Navaljnom je u toku, a kako je Jarmiš napisala na Tviteru, novinarima nije dozvoljeno da uđu u sudnicu, uprkos tome što su sudije rekle da će suđenje ruskom opozicionaru biti "otvoreno i javno“. Kako je navela, novinari stoje ispred, na mrazu. Ona je ranije pozvala novinare da se akredituju za suđenje, navodeći da su u sudnici samo predstavnici LifeNews i Rossiya.

SAD i evropske države osudile su hapšenje Navaljnog i pozvale na njegovo oslobađanje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi da komentari zapadnih političara o hapšenju Navaljnog po povratku iz Njemačke imaju za cilj da odvuku pažnju od duboke krize u kojoj se nalaze njihove zemlje.

Protivnik Kremlja boravio je u Njemačkoj gdje je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom ljeta u Sibir. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Navaljni, koji je sinoć uhapšen na aerodromu Šeremetjevo, optužio je ranije predsjednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.