Više crnogorskih građana primilo Fajzerove vakcine
Ilustracija

U Institutu Torlak

Više crnogorskih građana primilo Fajzerove vakcine

Više crnogorskih građana je protekle sedmice na Institutu Torlak primilo Fajzerove vakcine. Vakcinacija je obavljena besplatno, a druga doza vakcine će im biti data kroz 21 dan, potvrdili su Pobjedi vakcinisani građani. Prema dostupnom upitniku, u Srbiji protiv korona virusa mogu da se vakcinišu i osobe koje nijesu njeni državljani i nemaju prebivalište. Svi koji su iskazali interesovanje da se vakcinišu popunjavaju upitnik i mogu da biraju između: Fajzer-Bajonteka, Moderne, Sputnjika V, Oksforda - Astra Zeneke i Sinofarm vakcina.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je najavila da bi do proljeća trebalo da bude vakcinisano četiri miliona građana, Hrvatska je naručila 5,6 miliona doza, Bosna i Hercegovina 1.232.000, a Kosovo je obezbijedilo 500.000. Crna Gora ostaje jedina zemlja regiona čiji građani ne znaju kada će stići vakcine, kojeg proizvođača, u kojim količinama i kako će se čuvati.

Međutim, Pobjeda je ostala uskraćena za odgovor iz Instituta za serume i vakcine Torlak da li je tačno da su protekle nedjelje crnogorski državljani vakcinisani preko reda. Iako smo pitanje poslali na tri mejla: v. d. direktorki Torlaka dr Veri Stoiljković, poslovnom sekretaru direktora Svetlani Arsić i na mejl za opšte informacije Torlaka, svi su odgovor ignorisali iako je Torlak dio državnog zdravstvenog sistema Srbije – ili ne smiju da govore o bilo čemu što ne podliježe zvaničnoj državnoj propagandi da sve funkcioniše perfektno.

Prema zvaničnim podacima, vakcinacija u Srbiji je počela 24. decembra i prve Fajzer vakcine primili su premijerka, epidemiolog dr Predrag Kon, ministarka za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić-Tepavčević, pojedini korisnici staračkih domova i pojedini zdravstveni radnici koji rade u crvenim kovid zonama. Od 13. januara vakcinacija je nastavljena u tri faze prema planu Instituta Batut i počela je vakcinacija građana starijih od 75 godina.

Za vakcinu je do 16. januara interesovanje iskazalo oko 280 hiljada građana, a vakcinisano je oko 22 hiljade građana, potvrdio je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

U Srbiji je za sada odobrena samo Fajzer vakcina, odnosno ona je dobila trajnu dozvolu od Agencije za ljekove i medicinska sredstva 17. decembra, dok ruska i kineska još nijesu prošle potrebnu proceduru iako je iz Kine stiglo milion doza vakcina i lično predsjednik Srbije bio na aerodromu. Dolazak 250 hiljada doza ruske vakcine očekuje se 19. januara.

I dok Srbija nudi vakcinaciju i stranim državljanima, građani Crne Gore još ne znaju tačan datum kada će doći prve doze vakcina protiv korona virusa u Crnu Goru, od kog proizvođača i u kojoj količini, niti kada će se krenuti sa imunizacijom. Ne zna se ni da li imamo uslove da primimo te vakcine, a tu bojazan je iskazala i predstavnica SZO u Podgorici Mina Brajović koja je to nazvala najvećim izazovom za zdravstveni sistem.

Ističe da je riječ o ozbiljnom testu za nacionalne kapacitete, ali ne i nepremostivom.

"Neophodno je da Crna Gora pripremi kapacitete za dobijanje vakcine, osigura uslove za „hladni lanac“ transporta, zatim praćenje dejstava i mehanizma za kompenzaciju i nadoknadu štete za eventualna neželjena dejstva, kao i odobrenja od regulatornih tijela", rekla je Brajović za Pobjedu.

Jedino što zdravstvene vlasti besomučno ponavljaju je da će prvo biti vakcinisani oni stariji od 85 godina, da će se granica starosti pomjerati, i da će i zdravstveni radnici biti među prvima koji će primiti vakcinu i, naravno, da su bilateralni pregovori sa proizvođačima u toku.

Hrvatska je naručila 5,6 miliona doza vakcine protiv korona virusa od različiitih proizvođača što je dovoljno za oko 70 odsto stanovnika ako se primaju po dvije doze.

Vakcinacija u toj zemlji je počela 27. decembra Fajzerovom vakcinom, a ta prva simbolična količina vakcina od 9.750 doza data je najugroženijim korisnicima.

Od Astra Zeneke naručeno je 3,6 miliona doza, ali je zbog ogromnog interesa drugih zemalja EU Hrvatska dobila 2,7 miliona doza, pa je ostalih 900.000 doza naručeno od Džonson i Džonsona. Po milion doza naručeno je od Fajzera i Moderne, a 300.000 doza od Kjur Vaka (CureVac).

Na Kosovu i Bosni i Hercegovini imunizacija još nije počela. Međutim, zna se kada će biti dopremljene vakcine, koja količina i od kog proizvođača.

Ministarstvo zdravlja Kosova najavljuje prve vakcine sredinom februara, ali ne isključuju mogućnost da budu dopremljene i ranije.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj je saopštio da je Kosovo obezbijedilo 500.000 vakcina od Fajzera. I tamo će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici i oni stariji od 65 godina, prenosi Kosova pres.

"Planiramo da vakcinišemo oko 20 hiljada građana dnevno i to nam pruža pogodnost da vakcinišemo značajan dio stanovništva. Iz kompanije Fajzer stiže 535 hiljada vakcina, iz Austrije 600 hiljada, kao i dodatnih 720 hiljada doza iz Kovaksa. Očekujemo da prve vakcine stignu u februaru", rekao je Hoti.

Donaciju određene količine doza vakcine protiv kovida Kosovu najavio je i premijer Albanije Edi Rama.

Vlada Sjeverne Makedonije je za kupovinu vakcina protiv kovida-19 u ovoj godini opredijelila oko 6,3 miliona eura, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče. Sjeverna Makedonija bi u februaru trebalo da dobije 6.000 doza Fajzerove vakcine.

Vlada u Skoplju je usvojila program obavezne imunizacije stanovništva za 2021, koji sadrži plan za obezbjeđivanje godišnjih potreba vakcina za obaveznu imunizaciju i vakcina po epidemiološkim indikacijama.

BiH nije obezbijedila nijednu dozu vakcine, ali ne zbog toga što vakcine nema ili što je BiH na nekoj posljednjoj listi zemalja, već isključivo zbog nemogućnosti vlasti da vakcinu naruče direktnom nagodbom sa kompanijama. Očekuju da uskoro stigne ruska vakcina Sputnjik V.

U okviru mehanizma Kovaks, Republika Srpska (oko 1,3 miliona stanovnika) je naručila i platila 400.000 doza vakcine, a BiH 800.000 doza.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz Kovaks mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI). Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke. Druga porudžbina odnosi se na nabavku vakcina Sputnjik V, koje je Republika Srpska uputila ka Rusiji. Ova vakcina je u Rusiji registrovana u avgustu 2020. godine, ali još je nije potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija, niti Evropska agencija za ljekove (EMA).

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.